Keluarga

HandPhone Jadi “Isteri” Nombor 2 Svami. Harga!lah Pasangan Masing2 Selagi Berny4wa

Tidak ramai yang menyedari hak!kat ini, tetapi ia benar-benar berlaku. Maklum sajalah semua orang ‘berkepit’ dengan telefon bimbit hatta ke tandas pun dibawanya. Dalam tidak sedar, kita meletakkan telefon bimbit itu di carta teratas, mengatasi yang lain-lain.

Rumah tangga juga boleh terkesan kerana ada masanya si isteri merasakan sang suami terlalu asyik membelek dan menatap telefon bimbit, melebihi dirinya. Biar jadi telefon bimbit lagi bagus, selalu dibelek suami! Begitulah perkongsian menarik dari pengguna akaun Faceb0ok, Firdaus Shakirin ini, yang mengatakan banyak rumah tangga hilang serinya sebab handphone.

“Telefon yang kita pegang selalu tu, banyak isteri di luar sana yang rasa “diduakan” suami dengan benda tu”

Banyak Rumahtangga Hilang Serinya Sebab Handphone

Semakin jauh hubvngan dalam rumahtangga bukan sebab perempuan ketiga tetapi sebab handphone.

NauzubiIIah.

Tetapi realitinya itulah, demi sesuap nasi katanya. Maka kena pegang handphone 24 jam. Anak-anak pun tengok dan kesannya boleh mak ayah teka tak?

Zaman sekarang ni, tak perlu orang ketiga untuk meretakkan atau merenggangkan hubungan suami isteri, cukup dengan benda yang ada di hujung jari kita tu.

Telefon yang kita pegang selalu tu, banyak isteri di luar sana yang “di duakan” suami dengan benda tu.

Isteri sambut suami balik kerja, tapi suami masuk umah sambil mengadap handphone. Duduk kat ruang tamu, mata tengok handphone. Mandi, solat, kemudian pegang handphone. Waktu makan, handphone dibawa ke meja, tangan kanan makan, tangan kiri pegang handphone.

“Abang, kerja ok tak hari ni?”

‘OK’ tapi mata masih kat hadphone. Isteri mulanya datang nak bersembang, tapi terus blah sebab mood nak bersembang hilang. Suami tak layan, jawab sepatah-patah.
Suami sibuk dengan handphone.

Ajak isteri keluar makan, sampai je kedai, tangan pegang handphone. Ajak isteri pergi melancong, jalan-jalan, sampai je kat destin4si, tangan pegang handphone. Ajak anak main kat playground, sampai je sana, tangan pegang handphone. Ajak isteri bershopping, beli barang dapur, tapi sambil tolak troli pun pegang handphone.

Handphone… handphone… handphone!

Jadi Jarang Berkomvnikasi

Banyak rumahtangga yang hilang “serinya” disebabkan handphone. Hubvngan yang dekat menjadi jauh. Masing-masing kurang berhubvng, jarang berkomunikasi antara satu sama lain. Gelak tawa pun dah semakin tiada dalam rumah tu.

Semuanya disebabkan benda yang bernama handphone.

Tolong sedar sebelum terlambat. Handphone ni nothing, media sosial ni nothing, up to date or ketinggalan ke belakang untuk benda yang viral juga nothing. Semua itu adalah perkara yang kita tak perlu risaukan.

Yang kita perlu bagi perhatian, yang perlu kita risaukan ialah hubungan kita dengan pasangan, hubungan kita dengan anak-anak, hala tuju rumahtangga kita dan haluan hidvp kita.

Untuk apa kita berkahwin, apa tujuan perkahwinan itu. Untuk apa kita jadi suami, apa fungsi seorang suami. Untuk apa kita jadi ayah, apa fungsi seorang ayah.

Ingat balik tujvan hidvp kita, apa dan siapa yang kita nak jadi. Adakah kita sanggup kehilangan anak bini hanya disebabkan handphone?

Renung-renungkan dan selamat beramaI.

Kadang-kadang isteri ni tak minta lebih, cukuplah suami berikan sikit perh4tian ketika mereka ajak bersembang. Lagipun bukan selalu nak berjumpa dan dapat masa yang berkualiti untuk berborak sama, terutamanya jika kedua-dua bekerja. Semoga dengan perkongsian dari Firdaus Shakirin ini dapat memberi sedikit sebanyak kesedaran kepada kita semua untuk memperbaiki komunikasi antara satu sama lain.

Sumber : Firdaus Shakirin / majalahpama

Dah baca jangan lupa like, komen dan share.

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kek3caman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh follow kami di FB page Karipap Oksigen

Leave a Reply

Your email address will not be published.