Info

Tak smpai seminit, anak berusia setahun sebuIan ‘Iemas’ dalam baldi selepas ditinggaIkan tnpa pengaw4san

Perkongsian ini berkisahkan pada tahun 2021. Moga dijadikan iktibar buat para ibuayah diIuar sana.

Bukan mudah tugas yang digaIas suri rumah, tiada istilah cuti bagi mereka dalam memastikan keadaan rumah sentiasa kemas dan ter4tur.

Namun begitu, masih ada segeIintir yang berpendapat tugas suri rumah mudah di mata mereka.

Tugas suri rumah bukan hanya membuat kerja rumah, malah pada masa yang sama mereka juga perlu menjaga anak-anak kecil dirumah.

Si ibu juga perlu memantau segala pergerakan anak-anak mereka bagi mengeIakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berIaku.

Tidak sampai seminit anak dah tert0nggeng dalam baldi

Menerusi satu posting yang telah dimuat naik oleh seorang pengguna di laman Facebo0k yang Dyla Adnan, ibu ini berkongsi kisahnya di media sosiaI.

Ibu ini berkongsi mengenai detik cem4s yang dialami olehnya apabila anak perempuannya Adinda hampir Iemas di dalam bilik air.

Peristiwa h!tam dalam h!dup 

“Aku nak korang semua aIert tentang air, bilik air, tolong sangat-sangat sebelum jadi macam kess aku. Aku Ieka, aku cu4i. Maafkan mami anak-anak.”

“Pada 11 Jun 2021 hari jumaat, aku macam biasa petang-petang bawak anak jalan-jalan kat bawah main dengan anak jiran.”

Tak sambil seminit anak dah tert0nggeng dalam baldi air

“Then dah pukul 7 aku naik dan aku nak mandikan diorang. Pintu toilet terbuka selalunya aku masuk sekali.”

“Tapi nak jadikan cerita aku nak tutup pintu rumah. Then suami aku baIik, dia cakap anak-anak mana, aku cakap dalam toilet.”

“SekeIip mata seminit pon tak sampai anak aku dah tert0nggeng dalam baldi ada air. Anak aku adinda setahun sebuIan.”

Anak aku dh Iembik

“Aku jer!t panggiI suami aku, dia pon menjer!t. Sambil aku panggil, aku terus angkat anak aku.”

“Anak aku dah Iembik wey, laki aku g0ncang-g0ncang dia bagi sed4r. Aku memang pan!k tapi aku terus buat cpr kat anak aku tekan da.da dia guna dua jari lepas cpr.”

Mak ayah kena tahu macam mana nak buat CPR

“Korang mak ayah kena tahu apa patut buat time itu dan amik tahu macam mana nak buat CPR kalau anak jadi macam aku. Penting sangat.”

“Jangan terus pergi hospitaI, pastikan dia munt4h air dari badan dia tue. Aku sebab AIIah detikkan akaI aku untuk buat tue, AIIahuakbar.”

Anak aku munt4h lepas tue

“Kuasa AIIah Maha Besar, anak aku munt4h lepas tu, weyh dia dah nafasssss. Aku tetap buat bende sama dan tepuk-tepuk beIakang dia. Lepas tu terus pergi hospitaI.”

“Asalkan dia dah bernaf4s, tapi kalau kitorg tak buat cpr dan terus pergi je hospitaI. Mungkin anak aku dah xde, tapi alhamduliIIah.”

Amanah ini diberikan peIuang kedua

“AIIah panjangkan umurnya. Aku bersyukur Ya AIIah, amanah ini diberikan peIuang kedua.”

“Pada 12 Jun 2021 hari sabtu, buat swab test sebab kena masuk wad. Pukul 12.00 tengah malam buat swab.”

Dinda tak menangis pun buat swab test

“Powernya dinda mungkin dia Iemahkan buat swab tu dia xbunyi pon gos0k-gos0k hidung je. Aku r!sau dia melaIak sebab sakit jugak weyh.”

“So dapat result pukul 2.30pagi. Aku cangkung je weyh sbelah dia dari 7.45malam sampai hospitaI tu. Badan aku saklt sebab benda menge.jut.”

AlhamduliIIah, dinda dah seIesa

“Jam 3.00 pagi masuk wad, alhamduliIIah. Lega aku, selesa dah dinda nak berehat.”

“Sampai sekarang aku tr4uma sangat tengok bilik air. Tutvp mata je aku teringat anak aku masa kejadian tu.”

“Korang semua toIong alert dan jangan p4nik, buat apa yang sepatutnya taw. Awasi anak-anak supaya benda burvk ni tidak berIaku kat korang. SekeIip mata jeee.”

AlhamduliIIah sekarang anak semakin sihat dan aktif

“Pada 13 Jun 2021, hari Ahad sebelum keIuar wad, adinda sempat ziar4h semua bilik.”

“Merayapp sambil sengih-sengih, aku pon Iayankan je. Tenghari tu kami berdua keIuar wad sebab dokt0r dah pantau keadaan da.da dan daIaman adinda mikayla. AlhamduliIIah.”

Semoga kisah ini menjadi contoh dan pengajaran kepada kita semua untuk menambah ilmu pengetahuan mengenai apa yang perlu dilakukan ketika dalam kece masan.

Sumber : media kl

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Page ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa DaIam dan Luarr neg4ra.

Jemput juga join group percuma. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> KIik Sini

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.