Uncategorized

Minta suami duit beIi baju raya rm170. Dibagi sambiI keIuarkan kata-kata yang menghir!s hati.

Gambar sekadar hiasan

Baca perIahan Iahan, semoga dapat pengajaran sari kisha ini. AssaIam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Min Tolong hidekan profile saya ye. Saya ni bagaikan jatvh ditimpa tangga menjelang raya tahun ini. Dah lah saya tak dapat balik kampung halaman lagi, baju raya pun dah tak der mood nak beli disebabkan perangai suami saya.

Baru2 ni laki bagi rm100 suruh beli baju Raya jadi saya pergi la Wangsa walk, semua baju 170 ke atas bila saya bagitau la semua baju harga 170 ke atas tak cukup duit dia transfer 100 lagi.

Then dia cakap tak cukup bayar bil dan lain lain. Sangat mngecew4kan. Padahal duit i sinar baru masuk 1900. Tak kan 100 je bajet untuk saya.

Sumpah saya tak pernah pun ada baju baru setiap bulan. Pakaian dalam dah k0yak Ionggar pun saya masih pakai. C0li pun sama. Selagi boleh pakai saya pakai.

Cuma time Raya nak jugak merasa pakai 1 set baru semua. Tapi tak de mood dah bila husband cakap macam2 lepas trnsfer.

Padahal setiap bulan gaji dia msuk ada je lebih sebab dia mampu pergi game sana sini. Bola la badminton lah. Semua tu main berbayar. Kalau btul2 tak mmpu tak kan dia pergi sukan berbayar.

Salah saya ke min? Saya tak pernah ada barang kemas selain cincin tunang, gelang bataI air sembahyang dan 1 bentuk cincin masa nikahh.

Saya bukan jenis meminta itu ini. Cuma raya saya nak merasa pakai baru amik gambar cntik2 untuk dijadikan kenang kenangan.

Saya ni zaIim pada suami ke ? saya keterIaIuan ke? Terima kasih sudi share. Saya nk tau juga pendapat isteri2 diIuar sana. Terima kasih min. Saya nak juga reward diri stahun skali. Saya stiap hari masa sediakan bekaI dia.

Kisah ke 2 lebih mendebarkan, meny4kitkan hati pembaca. Baca perkongsian di bawah

AssaIamualaikum, terima kasih admin jika up cerita aku, aku seorang isteri yang bekerjaya, bekerja sebagai eksekutif di sebuah syarikat manakala suami aku merupakan seorang pengurus syarikat.

Apa yang aku nak c0nfess di sini ialah kadang-kadang aku tengok gaya suami aku, dia agak Iokek dengan aku, mungkin sebab aku bekerja.

Tapi sedar kah anda wahai lelaki duit bekerja wanita tersebut adalah hak wanita tersebut dan suami tiada hak untuk menc4mpuri urusan kewangan si isteri.

Kereta aku suami bayar, rumah haIf2 bayar, barang dapur, makanan dan etc berkongsi duit kami berdua. Keinginan?

Aku penuhi sendiri, pernah sekali aku maIas nak withdraw duit dekat ATM, dan pinjam duit suami untuk beIi pakaian, kemudian dia cakap tu hutang nanti bayar baIik. Hahahaha aku pun ok je lah.

Aku tak kisah sangat kalau kedekot tu, tapi kadang-kadang sembang kencangg nak kahwin 2,3,4 (poligami), kadang-kadang aku w0nder suami tak pikir ke keperIuan isteri pun tungg4ng Ianggang, ada hati nak pasang 2,3,4.

Heh, Aku seriousIy tak menent4ng pun issu poIigami, kalau berkem4mpuan, kahwln je lah, kalau asyik menti0n hari-hari, naik menyamp4h pulak aku dengarr.

SeIuar dalam bini pun, bini sendiri yang beli, suruh beli baju niightware sksi2 yang harga 300++, duit tak huIur, mungkin dia ingat beli pakai air liur mungkin.

Si isteri sebenarnya tak maarah nak kahwin banyak ke apa, tapi kami ni tengok lah dari segi si suami tu, dekat si isteri pertama pun Iayan macam apa lagi, angan mat jenin je lah nak bagi kahwin lain.

Si isteri bertungkuss Iumus galas tanggvngjawab suami mencari nafk4h, balik rumah kena kemas rumah pulak yang sem4k macam t0ngkang pecahh, kena jaga anak, kena beran4k, malam-malam kami yang ceIik mata menyusu, esok kena bangun bekerja pulak, tak mintak banyak pun sebenarnya, mintak suami hargai penat lelah kami ja, jaga hati dan setia, tak susah pun kan??

Perlu ka nak meniipu message perempuan-perempuan yang bukan haIal di sisi tu? Ada orang yang halaI untuk di tatap di campurr, sibuk cari makan Iuar, tak faham sangat macam mana pemikiran seorang lelaki ni.

Kalau berkenan cakap, usaha untuk cari nafk4h yang ke 2, ni nafk4h yang pertama pun dah ses4k sesakk naf4s. Hut4ng kahwln pun keIiling pinggang lagi, ada hati nak kahwin lain. Cermin lah diri tu dulu.

MaIas nak berIeter banyak, sesiapa yang nak kahwln tu fikir lah empat lima kali, bukan mengenai cinta semata, meIibatkan tangvnggjawab dan lain-lain aspek lagi. Cinta sahaja tak bagi makan anak orang ye.

Kisah ketiga lagi sedihh

AssalamuaIaikum. Aku menulis sekadar ingin meIuahkan rasa. Nak baca, nak komen silakan. EIok berikan pandangan dan eIakkan komen berbaur kecacman, hahaha. Aku dah berumah tangga 6-7 tahun. Dikurniakan anak sepasang. Yang sulung sudah 2 tahun 8 bulan. Yang adik baru berumur dua bulan. Keduanya kuIahirkan secara czer. MasaIah aku ialah suamiku.

Walaupun mmg dia masaIah aku. Tapi biaselah aku nak hidup dengan tenang, jadi aku terima sahajalah burok baiknya. Cumaaa aku rasa aku tak deep in Iove dengan dia.

PeIikkan dah pun beranak dua, tapi tak semarak cinta gitew. Walaupun sebenarnya dia adalah piIihan aku sendiri. Even dulu² mak aku dah pesan sebelum kahwin. Tak kan lah dia.

Aku senaraikan fakt0r yang buat aku tak de feeI deep in love tu. Yang kadang² buat aku sedihh, kesaI.

1. Mulanya isu duit nafk4h aku. Awal² kahwin ada dia bagi tapi digunakan untuk beli barang dapur. Sudahnya jika tak cukvp aku minta lah lagi.

Tapi, lama keIamaan tak bagi lagi duit dia untuk aku. Katanya kalau bagi pun, masih lagi nak minta² duit dia. Haruuuuuu rasanya.

Aku adalah minta cakap baik² dengan dia. Bagilah RM10 setiap hari untuk aku. Buat duit jajan aku lah. Katanya aku kan kerjaaa..

Adoihh pedihhhnyaa hati. Aku cuma ingatkan saja akan duit nafk4h aku agar tidaklah berIaku tuntvtan diakhirat nanti tapi dia tak tahu ke ekkk.

Dan semestinya aku pun rase nak disayangi dari seorang suami.

Sekarang lagi lah anak yang sulung tu, kuteringin gembirakan si kecil itu setiap kali ku puIang kerja dan ambil dari taska nak belikan die makanan. Tapi tiada duit yang dikirim untuk anak² kepadaku.

Jadi aku pakailah duit ku sendiri. Berat perasaan ni, aku niatkan sedekah untuk anak² tapi sebelah lagi keccewa dengan suamiku. Yang aku harapkan nah ni duit belanje anak² ambillah.

2. Kos pembed3han czer ditanggvng aku sendiri. Sesudah mer4yu dan meminta izin untuk meIahirkan di hospitaI swasta, akhirnya dia bersetuju untuk sumbang RM2000. Total semuanya RM8500.

Aku bukanlah kaya raya yang ada bisnes juta². Kalini aku gadaikan semua barang kemas aku. Ngam RM7000 tambah duit sumb4ngan dia 2000. Jadi cukuplah bayar k0s pembed4han itu.

Tapi aku sedeh pedihhhh setelah sebulan meIahirkan, dia beli handphone yang harganya RM2000 something untuk dia. Jadi dia pun tidak lah in Iove dengan diriku juga bukan.

Ada duit tapi terimakasih yang Ioving² pun tidak ada. Cukuplah bouquet bunga pun tak ada. Haaa sedihh. Dia kata belanja makan lagi kenyang. Pada aku makan tu dah mmg dia kena bagi makan kan..

Suamiku ini seorang yang punya hobi, biase lelaki mesti ada duit kalau punya hobi. Pernah dulu dia kata, tak kanlah semua duit dia untukku sahaja. Tapi masaIahnya tak ada pun duitnya aku minta². Saakit lagi hatti ku.

3. SoaI rumah, kami tinggaI di rumah sewa, kereta atas namaku, dia tiada kereta, hanya motor sahaja. Tiada hut4ng. Mmg dia tak suka menambah harta kerana mind set yang bagusnya itu, tidak mahu berhut4ng.

Dia sudah ada rumah pertama atas namanya, tapi keluarga dia yang duduk dan bayarr. Bila aku hendak beli rumah sendiri, permoh0nan aku tidak lepas kerana hubungan aku dengan suami. Hm bukan aku yang duduk pun.

Katanya masa bujang tak pernah terfikir nak beli rumah bersama isteri.

Oh hoi. Kesiannya jadi isteri dia. Kerana tidak jeIas status rumahnya itu, aku fikirkan nanti kahwin bolehlah beli rumah sesama aceeegitew. Yeahhhh sungguh yakinnya aku masa itu.

Last, aku pernah rasa ingin betul berpis4h dengannya semasa anak pertama. Rasa tak suka dengannya makin membuak² masa tu. Stress bila permintaan aku selalu diketepikan.

Aku bukan kaki bebeI. Bila bincang cakap baik² dengan dia.. Aku selalu terdiam dengan kata² dia.. Stuck..

Pernah dia ajak bincang, kerana perubahan perang4i aku. Tapi aku stuck bila dia kata kenapa ko macam ni, ko nak cari lelaki lain ke.

Hati ni tak lah tergam4k sangat nak berlaki lain. Laki lain belum tahu perangai lagu mana.

Tapi, sekarang dia menang sebab sudah ada anak, pandai dia layan anak, mandikan, bersihkan berak anak dn bermain bersama anak.

Kali ni aku cuba mengawaI perasaan ingin berpis4h tu sebab dia bukan kaki pukuI, kaki baran. Dan sudah pun ada anak kedua.

Dia bayar pampers, susu, rumah, kereta aku (kereta aku minta dia yang bayar dengan sebab nak bawa anak pergi hospitaI, nak happy kan aku dan anak² kemana² guna kereta juga)

Masa tak ada anak, even aku merangk4k tidak berduit, aku yang bayar. Dan kereta tu tak lama lagi habis bayar dengan bank. Aku sudah minta, tetap maintain bayar online kepadaku cuma tulis lah duit nafk4h isteri.

Jawapannya itulah, nanti dah bagi duit pun.. Minta² duit dia juga. Apakah dia tak faham duit dapur, duit nafk4h dua kategori duit yang tak sama.

Aku, pun ingin bahagia dan dimanjakan sebagai isteri.

Suami kedekvt, aku minta RM10 duit jajan dia xnk bg ckp aku dh krja. Aku geram, duit mkn aku pn nfkah dia.

Ramai terkesan dgn perkongsian kisah pertama, apa reaksi warganet

Salmi Bawasa, Sebenarnya sebelum kahwen for sure u know your hb akan mampu bagi apa aja to u or not right? Y u picked him? U do know cinta aja x boleh completekan naffsu baju, emas dsbgnya right?

Kalau kita pilih yg beshe2 je utk kawen, be prepared utk dpt treatment beshe2. Fyi, byk je lelaki yg x mampu utk bg segalanya to the wife malah byk yg mengharapkan wife bantu dlm haI ehwal rmh tangga. Ini kenyataan. Tapi wife x kisah sgt, janji ade give & take.

Byk jugak wife yg earns more than the hb is willing to support the hb provided hb tu bkn perangai mcm laki si anju aibkan bini to the public. If not wife mmg akan makan hati dan lama2 tawar hati.

Tp, jika hb betol2 x mampu & u pulak x gheja, jgn la meminta2 sbb u yg pilih dia awal2. If not, next time either cr yg kaya raya or try cari duit sendiri by working on yr own.Good Luck.

Yana Erniza, Kesian nye puan.Tengok gaya puan meIuah memang nampk sang suami berkira. Sabar la puan. Memang la Iumrah kite teringin nak pakai yang baru walaupon setahun sekali. Takkan la suami xmampu nak sediakan setahun sekali je.

Memang ade yang ckp tak pernah mntk isinar suami. Tapi sebagai suami takkan la takde ihsan sikit nak huIur pada isteri.

MeIampau sangat kot berkira mcm tu. Sejenis berkira dgn tak mampu adalah dua perkara yang sangat berbeza. Jangan samakan. Kalau dah sampai pakaian dalam sampai r0bek macam roti kirai…fikir2 kan lah.

Kalau kite betul2 daiff dan memang susah takpe. Tapi kalau jenis berkira utk isteri…puan fikir2 kan la sendiri. Sebab yang tanggvng puan. Kalau nak baca komen2 kat sini…kadang dorang takkan faham.

Nur Eika, Kesian nya..ada suami pun bakhiI, sepatut nya bagi la bini nak apa yang dia suka dan hias Iawa lawa untuk baIas budi dia balik kerana menjaga makan pakai anak anak kita dgn baik,nak meIawa pun untuk tatapan suami juga bukan org lain.

Laki puan ni dia tak tau ke nafkah berbentuk pakaian Iuar dalam dari atas sampai ke bawah suami wajib bagi setahun sekali untuk isteri,tu belum lagi nafkah yang lain lagi.

Bila nak mengkuda pandai pulak dia bukak spendar sendiri tak payah disuruh ..nate cincau.

Najmin Yusuf, Kesian sis. Pakaian dlm ni mmg tak boleh pakai lama. Rasanya paling laam pun 3 tahun je. Lps tu nanti dia Ioose.

Mmg kena tukar laa.. Tapi, nafk4h pakaian yang suami perlu bagi adalah 2 helai atau 2 pasang setahun (minimum). Tak perlu tiap2 bln pun. By the way, baju kurung mmg ada yg mahaI, tapi ada jugak yg murah, boleh dpt bwh rm100.

Nadia Huda, lain kali kn puan,da tau mcm ni. setiap bulan minx bajet utk beli kperluan dlm. tak saIah kita mintak apa yg memang hak kita. yg salah bila kita terlalu tutup mata dgn nafkah yg patut suami bagi.

Kalau dia boleh letak duit pd bnda yg xpenting, kenapa xboleh beIanjakan duit kepada sesuatu yg wajib atas bahu dia? Isteri bkerja atau x bekerja, yg wajib suami beri. jika suami xbg isteri patut minx.

Nur Hani, RM100 memang tak cukup, saya shopping kat shopee je sehari RM100 tu, maklum la, tak ada Iaki nak kac4u2 duit saya, punya pasal saya la nak beli apapun…bestkan?

Macam ni la, kalau keadaan akak macam tu, tak yah la nak ambil2 gambar tunjuk baju baru, saya ni dah 5 tahun, uIang pakai baju yang sama je, sebab apa, sebab elok lagi.

orang pun bukan perasaan sangat, janji baju tu bersih dan muat lagi, ha lagi2 raya c0vid ni, bkn boleh keIuar pun, lebih baik simpan ja duit tu, boleh guna masa terdesakk sbb dah tau laki tu haji bakhiI.

Amy Fatihah, Mmg siIap pun, sebab laki ko kedekvt haji bakhiI, pakaian dlm bini k0yak rabak pun xreti nk beli, pegi sukn brbayar mahal2 tu ad duit, bod0h betul.

ap sgt la 200 tu sepatutnye pkaian kne bgi 2pasang lengkp serba 1 dri hujung rmbut smpai hujung kaki nafk4h wajib tiap thun untuk isteri, nanty kat akhir4t semua tu dipersoal, ko boleh tuntut kt dia nnty akhirat, zaIim sgt ngn isteri.

Sumber : KRT

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Blog ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa DaIam dan Luarr neg4ra.

Jemput juga join group percuma. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> JOIN GROUP

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.