Info Semasa

Amyra Rosly maklumkan anak kedua menghidap penyaklt aneh.

Pelakon Amyra Rosli berkongsi perkembangan terkini anak keduanya, Ayra Aryssa yang dilap0rkan mengalami demam panass sejak beberapa hari lalu.

Menurut Amyra, suhu badan anaknya itu masih lagi dengan bacaan 40 darjah celsius selain badannya turut dipenuhi ruam.

“A day before admitted, Aryssa okay sangat-sangat. Pergi haircut, main merry go round, balik rumah bergelak ketawa dengan abang. Esok bangun terus saklt? And sampai la hari ni temperature masih 40 dan badan penuh rashes.

“Tak pernah-pernah Mommy tengok adik we4k sampai tak boleh bercakap berhari-hari mcm ni,” tulisnya.

Ibu kepada dua cahaya mata ini turut akui perasannya bercampur baur mengenangkan ujian men!mpa permata hatinya itu.

“Mommy takvt, risau, penat, down, sedih, tapi untuk adik, Mommy kena kuat and adik my strong girl, you can fight this,” tulisnya menerusi hantaran terkini di Instagram.

 

Sementara itu menerusi Insta Stories, isteri kepada pelakon Amar Baharin memaklumkan kes4n ruam yang dialami kanak-kanak berusia dua tahun itu ialah kerana ‘Kawasaki Inf3ction.’

“Yes ini condition anak Myra sekarang. Kawasaki Inf3ction. The whole body dia kena att4cked. Kesian dia. Myra baca semua DM dan komen korang. Tapi tak berkesempatan lagi nak reply.

“Maaf sangat. Semua dah reda nanti Myra reply okay. Thank you yang mend0akan Aryssa. Love you all,” tulisnya.

 

Semoga anak Amyra dan Amar segera pulih dan kembali ceria.

Sedikit info mengenai penyakit ini :

Penyak!t Kawasaki pertama kali dilaporkan pada 1967 oleh pakar pediatrik Jepun, Dr Tomisaku Kawasaki. Kess-kess pertama di luar Jepun dilaporkan di Hawaii pada 1976. Lebih kurang 75% pesak!t penyak!t Kawasaki ialah kanak-kanak berumur bawah 5 tahun, kebanyakannya lelaki, dan ia penyebab paling biasa untuk penyak!t jantung perolehan (acquired) dalam kanak-kanak. Jika dirawat awal, kebanyakan kanak-kanak pulih dalam beberapa hari. Penyebab utamanya masih tidak diketahui tetapi ia tidak berj4ngkit secara langsung.

Penyakit Kawasaki biasanya menyebabkan demam berpanjangan dengan nodus limfa (kelenjar) yang membesar, kemerahan di mulut, tangan dan kaki, serta kadangkala dengan ruam. Ia menyebabkan keradangan pada dinding salur darah, terutamanya arteri kor0nari yang membekalkan darrah ke otot jantung

Sumber : mediahiburan

Leave a Reply

Your email address will not be published.