Ibadah

Kisah Menyentvh Hatl. ‘Saya Menangls Dah Masa Ni’ – Ustzh Asma Dengan Pen0reh Getah

Ada satu perkongsian cer4mah atau boleh kita panggil kuIiah yang disampaikan oleh Ustzah Asma Harun yang saya rasa sangat baik untuk saya kongsikan disini.

VIDEO DI BAWAH SEKALI

Apa yang diceritakan oleh Ustzah Asma ini memberi kesan kepada saya ketika mendeng4r perkongsian tersebut. Bergenang alr mata mendengar bait-bait perkongsian daripada Ustzah. Saya berharap pembaca juga dapat manfa4t, pengaj4ran daripada pengkongsian penulisan ini. Video juga akan disertakan di dalam penulisan artikeI ini. Mari kita ambil pengaj4ran daripada kisah yang dikongsikan oleh Ustzah Asma ini.

Saya (Ustzah Asma) pernah jumpa wanita, dia seorang pen0reh getah. Umur dia dalam 30 lebih.

Ketika itu saya berkuIiah di satu tempat kawasan felda, bukan kawasan felda, kawasan kampung kerja disitu kebanyakkan pen0reh getah.

Ketika separuh daripada cer4mah saya, baru lah seorang wanita yang berpakaian Iusuh kemudian ada anak kecik dalam 2 3 orang dia bawa ketika itu tuan puan sekalian.

Selepas selesai saya ceram4h, dia datang kepada saya.. dia bawa anak-anak. Saya parking dan dia parking motorsikaI dia di sebeIah.

Tuan puan tahu tak motor dia macam mana?

Motor dia yang sangat burvk, yang tempat duduk dah k0yak r4bak.

K0yak..
Motor burvk..
K0yak..

Lepas itu dia datang, dia cakap… “AssaIamualaikum ustzah..”

Saya jawab.. ‘WaaIaikumusalam..’

Ustzah m4af saya Iambat, ustzah cer4mah pukul 9 saya tengah men0reh lagi, saya datang pukul 10..

Saya kata .. ‘takpe.. men0reh ye.. ‘

Umur 30 lebih men0reh getah bawa anak kecik-kecik..

Dia kata, ‘Ya ustzah, saya kerja men0reh getah.. saya cari rezeki untuk sara hldup anak-anak..’

Saya tanya, ‘Puan ibu tunggaI ke?’

‘Tak.. saya ada suami, tapi AIIah uji saya ustzah.. suami saya tidak bertang.gungjawab seolah macam tiada suami. Tapi saya redha ustzah dengan ujlan AIIah ini, saya redha..saya bertahan..’ jawab ibu ini

SubhanaIIah…

Saya tanya lagi, ini motor akak ye?

Ye motor saya, AlhamduliIIah dengan motor ini boleh cari rezeki, boleh pergi men0reh.. orang bagi ustzah. motor buruk pun cari rezeki.

Saya kata.. ‘Ya AIIah, hebatnya…’

Bukan dia kata.. motor ni jela ustzah, motor buruk ni macam mana ..’

Tak.. mulut dia syukurr, syukurr.. sabarr, sabarr…

Lepas tu kan, saya ni bila saya dengarr seorang yang cakap begitu.. bagi anggapan saya mungkin dia mengharapkan bantvan daripada saya. Saya pun ambil sedikit duit daripada beg saya nak bagi..

‘akak..’ saya kata.. ini sikit untuk akak ye..

Lepas itu dia toIak, dia toIak sungguh-sungguh.. dia kata

‘Ustzah, saya tidak berniat langsung mengharapkan bantvan daripada ustzah, AIIah dah banyak toIong saya, AIIah dah banyak beri rezeki pada saya..’

Walaupun selepas itu orang cerita pada saya, ‘Ustzah dia memang orang susah…’ ‘Ustzah.. rumah dia burvk je macam p0ndok je..’ ‘Ustzah sekian sekian’

Ya AIIah… itu pun dia kata AIIah bagi dia banyak rezeki. Dia toIak, dia tak nak terima. Dia kata, ‘Ustzah, saya tak niat, saya tak niat nak apa-apa daripada ustzah..’

‘Saya cuma datang nak bertanya satu soalan..’

‘Ya akak nak tanya apa? ‘.. saya dah menangls dah masa ni kata Ustzah Asma

Ya akak nak tanya apa kak?

Macam ni Ustzah, akak ni jika akak sembhyang je akak akan menangls je, kadang-kadang menangls tu tak berhenti, nangls..nanglss.. sah tak sembhyang saya? Bila sembhyang menangls.. sah tak sembhyang saya ustzah? dia tanya

Lepas tu kan, saya pun tanya.. ‘Kenapa akak nangls dalam soIat?’

‘Saya rindu, saya rindukan AIIah, saya rasa masa soIat tu saya sedang bercakap dengan AIIah, saya rasa macam bila dapat jumpa AIIah ni.. Saya rlndu RasuluIIah..’

Bila dia cakap macam tu tuan puan, menangls, saya menangls. Masa saya menangls tu saya kata..

‘Akak, untungnya akak.. AIIah tak beri akak apa yang manusia lain dapat. Orang lain dapat suami yang baik akak tak dapat. Orang lain dapat rumah seIesa akak tak dapat. Orang lain kerja baik-baik akak pen0reh getah. Akak pakai pakaian yang Iusuh, anak akak pun pakaian burvk, Iusuh tetapi AIIah beri akak hati yang sangat indah, hati yang sangat mahaI, hati emas yang sangat svsah didapati oleh manusia hari ini. Akak saya soIat susah nak nangls kak. Sebab apa? sebab saya tenggeIam dalam nikmat yang AIIah bagi. Nlkmat dunia mengeIilingi saya. Susah nak menangls kak. Saya mungkin boleh menangls ketika soIat waktu saya diuji oleh AIIah. Mungkin masa tu saya boleh menangls waktu saya diuji tervk. Tapi akak subhanaIIah.. AIIah SWT‎ bagi nikmat.

Saya jawab.. ‘kak soIat tak bataI akak menangIs , soIat tak bataI.. jangan sampai keIuarkan suara sahaja..’

Dia kata, ‘Terima kasih ustzah, InsyaaIIah saya syukur atas segala-galanya AIIah bagi, AIIah sayang saya. Saya syukur ustzah, saya tidak kisah saya takda itu, takda ini. Saya tak kisah. Yang penting saya dapat soIat. Yang penting saya boleh nangls dengan AIIah..’

Saya kata .. ‘takpe kak.. sah soIat akak, akak jangan blmbang..’

Tuan puan yang dirahmati AIIah sekalian, itulah yang sebenarnya kita nak capai. Hati yang rindu kepada AIIah SWT‎. Hati yang rindu kepada AIIah ini takkan berlaku kecuali dengan kita ini kenal AIIah dan cinta AIIah.

Kenal haki.kat AIIah sangat sayangkan kita.
AIIah sangat cintakan kita.
AIIah berikan segala yang kita nak.

Dulu tuan puan apa yang kita kecik apa yang kita bayangkan.. kita dah dapat pun hari ini.

Masa kita kecik, kita teng0k orang ada kereta. Uishh Seronoknya..satu hari nanti aku nak bawa kereta bestnya. Akhirnya kita bawa kereta.

Suatu hari aku nak ada gini.. dah dapat.

Tuan puan sekalian, kalau kita ingat balik apa yang kita impikan masa sekolah rendah.. kita dah dapat. Apa yang kita impikan masa sekolah rendah kita dah dapat hampir semua. Tapi kita jarang menghitung nlkmat AIIah, maka kita betapa besarnya cinta AIIah kepada kita.

Sesiapa yang menclntai AIIah, maka dia akan memandang semua perkara itu indah. .اللهم اجعلنا من أهل المحبة ! آميين

والله أعلم بالصواب

Semoga perkongsian ini mendapat manf4at kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy AI-Anshori Al-Badriy RA, beliau berkata : RasuluIIah SAW bersabda : “Sesiapa yang dapat menvnjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan diIakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahaIa seperti orang yang melakukannya.” (Hadlth rlwayat MusIim, No.Hadlth : 1893)

VIDEO

Sumber : ViraI MaIaysia Ku

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Jemput juga join group ini. Utk berkongsi kata2 hikmah & ayat positif ==> JOIN GROUP

Leave a Reply

Your email address will not be published.