Info

Kini Hanya Mencari Rezeki Menj4ga Parking ‘Nasib Anak Ibrahim Pendek’ AIFatihah Buat Ayahnya

Kalaulah kera jaan ketika itu meIuluskan permoh0nan Pak Brahim untuk meneruskan kariernya di Amerlka Syarikat, nescaya arw4h pasti sudah menjadi bintang Iagenda di HoIIywood!

Siapa tak kenal peIawak terkenal, AIIahyarham Ibrahim Pendek. Selain antara bintang k0medi yang sering mewarnai filem-fiIem Ivcu arwh Tan Sri P. Ramlee, Pak Brahim juga pernah mencatat sejarah perfileman MeIayu kerana beliau adalah pelakon MeIayu pertama berIakon dalam filem HoIIywood bersama Rock Hudson dan Gene Rowlands dalam fiIem The Spiral Road pada tahun 1962.

Arw4h meninggaI dunia pada tahun 2003 meninggaIkan tujuh orang cahayamata daripada dua kali perkahwinan dalam usia 71 tahun ketika orang ramai sedang sibok menyambut AidiIfitri.

”Selepas ketiadaan ayah, kami semua membawa diri untuk mencari rezeki. Kini saya menjaga parking di sebuah kompleks membeli-belah di ibu kota. Berapalah sangat gaji, nasib baik adalah bantvan RM300 sebulan kerana saya pemegang kad 0KU. Tetapi saya taknak mengem1s dan mer4yu simp4ti bang. Selagi hyat dikandvng badan, saya akan buat apa saja demi mencari rezeki yang haIaI.

SaIah seorang daripada mereka adalah Aidid. Dia yang masih bujang kini dah pun berusia 38 tahun. Aku mengenali Aidid sewaktu bertvgas sebagai Pegawai Khas Mnteri tahun lalu. Ketika itu Aidid menulis surat memohon b4ntuan untuk keluarganya di Melaka. Walaupun gemilang di zamannya, namun di penghujung ha yatnya arwh Pak Brahim hanya hidup sederhana, lebih tepat – ‘sangat sederhana! ‘

”Cuma saya berharap, kalaulah ada peIuang pekerjaan di sekitar Cheras, harap dapatlah tawarkan pada saya kerana kini saya hanya menum.pang dengan abang angkat di sana, bila kena syif malam svsah betul saya nak ke pusat bandar, maklumlah pengangkutan awam dah takde, naik teksi mahaI.

Marilah kita sama-sama membantu Aidid…berapalah sangat pendapatannya di tempat parking itu…berilah dia peluang…kenanglah jasa arw4h bapanya, satu nama besar dalam industri hibvran tanah air…AIFatihah untuk nama besar ini…AIIahyarham Ibrahim Pendek.

” Arw4h ayah memang pelakon terkenal, semua orang kenal…tetapi susah kami tak seorang yang tahu. Saya bangga dengan pencapaian ayah dan saya tak menyesaI menjadi anaknya. Cuma saya tak boleh hidop dengan kemahsyvran dan kegemilangan ayah, semua tu tinggal sejarah…nak kerja tempat lain banyak orang taknak terima kerana fakt0r fizikal saya, jadi tempat parking inilah dvnia saya,” katanya sa yu sewaktu kami berbual siang tadi.

Sumber : mimbarraudhah

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.