Info Semasa

“Nenek tak tahu nak mula dari mana”. Luahan nenek didengari Ust Ebit Lew. Insyaallah saya dah panggil kontraktor dan mula bina rumah nenek. Doakan ya

Sebulan telah berlalu, mungkin ada yang masih dalam keadaan travma akibat banjir yang menlmpa sebahagian rakyat Malaysia baru baru ini.

KehiIangan harta benda dan juga kemvsnahan tervk rumah mereka pasti meninggalkan kesan yang amat mendalam.

Tidak terkecuali Rohana Mahfuz, seorang nenek yang berusia 76 tahun yang kehilangan rumah dek dihanyutkan oleh arus deras banjir.

Menurut kenyataan yang di muat naik oleh Ebit Lew di laman Facebooknya, seluruh rumah beliau telah dihanyutkan oleh arus banjir dan yang tersisa hanyalah tangga semata-mata.

Oleh itu, melalui laman Facebooknya juga, Ebit Lew menjelaskan bahawa beliau akan membina semula rumah Nenek Rohana. Sepanjang pertemuan mereka, difahamkan Nenek Rohana hanya menang!s menceritakan nasib dan ujian hidupnya.

“Syukur dapat hadiahkan nenek Rohana Mahfuz 76 tahun rumah baru. Setelah rumahnya hanyut banjir. Semuanya habis cuma tinggal tangga. Kami akan bina semula rumah. Menang!s jer dari mula jumpa tadi.

“Dah sebulan nenek tak tahu macam mana nak bina rumah. Dari mula hanya meluah rasa dan ujian hidupnya. Satu jer saya minta dengan ustaz d0akan nenek disayangi Allah dan masuk syurga.

“Dari mula menang!s jer. Katanya ini hari paling gembira dapat jumpa ustaz. Saya jarang menangis tapi hari ni nak menang!s je. Selalu tengok dekat TV. Boleh tak ustaz jangan balik lagi. Nenek nak dengar nasihat. Nenek doakan saya ye. Mak ayah saya dah meninggal dunia. Saya perlu d0a nenek. Terus nenek doakan saya. Syukur rasa.

“Kami terus tengok plan rumah dan call kontraktor. InsyaAIIah akan bina rumah baru untuk nenek. Nenek tiada suami dan anak-anak. Syukur adik beradik dan jiran tetangga ramai membantu. Serta masyarakat ramai membantu,” jelasnya.

Ebit Liew juga memohon d0akan agar rumah yang bakal dibina untuk Nenek Rohana akan dapat disiapkan mengikut perancangan.

Sumber : fb Ebit Lew

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB pageĀ Kisah Panass

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.