Viral/Trending

(Video)Mkin Menjadi2. Belum ‘settIe’ haI juni0r,skarang berani ketuk pintu rumah minta duit pula?

Minggu ini tular cerita berkenaan budak-budak Rohingya yang bertindak ka.sar ketika meminta duit di persimpangan jalan. Tin.dakannya yang mengetuk kereta dan membuat muka bia.dap berjaya dirakam sehingga menjadi perbuaIan di media sosial.

Walau bagaimanapun, khabarnya kanak-kanak tersebut sudah diku.tip oleh pihak berkvasa susuIan menerima banyak rungu.tan daripada orang awam.

Namun begitu, satu lagi video tular mengenai peminta sedekah warga R0hingya yang bertin.dak ekstrim dengan mengetuk pintu rumah orang awam berjaya dirakam dan pastinya mengun.dang ama.rah warganet.

Hal tersebut dikongsikan pemilik akaun TikTok dikenali sebagai @idaaleesa apabila memuat naik video seorang wanita warga R0hingya sedang berada betul-betul di hadapan pintu rumahnya untuk meminta duit.

Video

Menurut wanita itu lagi, keja.dian berlaku di rumahnya di Terengganu dan dapat dilihat kelibat dua orang wanita yang menunggu di depan pintu rumah untuk meminta sedekah.

Tin.dakan seperti itu pastinya membuatkan tuan rumah berasa tidak selesa sehingga dia memuat naik video dengan bertanyakan sama ada tin.dakan yang dilakukan oleh kaum wanita R0hingya itu adakah salah satu cara mereka mendapatkan duit.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet mengakui berasa ri.sau melihat sitvasi berkenaan lebih-lebih lagi jika tiada ketua keluarga di rumah.

Ada juga diantara mereka berkongsi keja.dian yang sama dialami dan menga.kui berasa bim.bang dengan keseIamatan sendiri andai mereka mula bertlndak agreslf jika permintaan tidak diIayan.

“Dulu pon mak aku layan jugak kesian jiran mnyewa r0hingya.. mintak sirih mak aku kata ambik lah.. esok dtg lg ambik lahh ni hari2 datang mau gondoI sireh sekali ambik 1beg 2beg plastik besar hahah.. teros kena sound lahh gondoI lah lama2 hiIang pok0k sireh tu.. xtau lah makan ke meniaga bagi betis nk peha”

“Kalau ada tanam pokok sirih kat rumah,jangan sesekali offer kat dia orang, nanti tinggal batang je pokok sireh tu, habis semua daun kena ambil”

“Dah jadi mcam penyamun pulak dah… tak seIamat jugak duduk walau dalam negeri sendiri”

“AIIahuakbar…semakin menjadi2….apa tin.dakan org atasan…jangan dah berlaku pekara tak diingini bru nak bertin.dak bagai….”

Sumber : omm

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.