Keluarga

“Ingat TakLetih Ke Jd Anak SuIung?” Si Kecik MmbebeI SambiI Main Handphone Ibu. Tahniah Dik,Kecik2 Dh Byk Buat Kje Yg MuIia

INDIVIDU yang dilahirkan sebagai anak sulung sememangnya menjadi harapan ibu bapa untuk membantu melakukan pelbagai perkara termasuk menjaga adik-adik.

Baru-baru ini video yang memaparkan geIagat seorang kanak-kanak perempuan membebeI dan ‘meIuahkan’ isi hatinya sebagai anak sulung yang terpaksa berk0rban demi adik-adik, benar-benar menghiburkan netizen.

“Ingat tak Ietih ke jadi anak sulung? Adik buat haI, kita kena marah,” demikian antara ‘bebeIan’ kanak-kanak tersebut dalam loghat Terengganu pekat.

Sehingga kini video berkenaan meraih melebihi 201,000 jumlah tontonan dengan dibanjiri ratusan komen lucu netizen.

“Terima kasih adik wakilkan kami semua.

“Adik ni boleh jadi presiden persatuan anak-anak sulung,” demikian antara komen yang dilontarkan netizen.

Menurut Hasnoor Hashim, anak sulungnya yang berusia enam tahun itu sememangnya petah bercakap seawal usia tiga tahun lebih-lebih lagi sering menghabiskan masa dengan nenek, datuk dan ibu-ibu saudaranya.

“Ceritanya, saya pun tak tahu dia rekod video tu. Mula-mula saya saja main filter wajah dekat telefon bimbit dan dia pun nak cuba juga. Jadi saya bagi la dia main.

“Saya sendiri tak perasan dia cakap apa dekat tempat duduk belakang kereta… ingatkan dia cakap seorang diri. Bila tanya dia balik, terus dia bagi handphone semula kepada saya.

sulung baru 1

Sofia bersama salah seorang adiknya.

“Saya save saja dan bila tengok balik video tu, nak tergelak pun ada. Mulut dia memang macam tu,” ujarnya bercerita mengenai anak perempuannya yang bernama Puteri Elmy Sofia Muhammad Emirza.

Bercerita lebih lanjut, Hasnoor atau senang disapa sebagai Elly berkata, sungguhpun puterinya itu merupakan anak suIung namun dia mempunyai sifat yang sangat manja berbanding dua adik-adiknya.

sulung baru 2

Menurut Elly, dia dan suaminya mengambil pendekatan seimbang dalam mendidik anak-anak.

“Mungkin daripada video tu orang akan ‘judge’ dan menganggap ibunya g4rang. Bagi saya, anak-anak perempuan sekarang sewajarnya dididik dengan t3gas.

“Sofia sangat manja dengan papanya, saya pula lebih teg4s sedikit. Tak boleh dua-dua tegas, atau dua-dua manjakan anak… kena seimbang. Tapi Sofia ni manja. Bila kena m4rah, dia yang menangis dulu.

“Dia memang ada ciri-ciri anak suIung dan kakak yang bertanggungjawab. Saya ingat lagi semasa berpantang selepas bersalin anak bongsu setahun yang lalu, Sofia yang banyak tolong dan memang ringan tulang.

Dia memang ada ciri-ciri anak sulung dan kakak yang bertanggungjawab.

HASNOOR HASHIM

“Dia rajin tolong papanya siapkan makanan berpantang, tolong bab botol susu adik kecilnya, tolong buangkan lampin pakai buang. Memang boleh diharap dan dia memang suka Iakukannya tanpa disuruh pun.

“Selain itu dia memang se.nang mengaIah dengan adik-adik,” cerita ibu kepada tiga cahaya mata yang menetap di Kemasek, Terengganu ini.

komen sulung

Antara komen-komen netizen yang terhi.bur dengan geIagat Sofia.

Elly yang merupakan seorang jurusoIek berkata, dia sama sekali tidak menyangka keIetah anak suIungnya mencuit hati ramai.

“Dia tahu videonya viral… siap tanya lagi dia dah jadi artis ke. Ada juga yang komen minta kami buatkan satu akaun TikTok khas untuknya. Tapi saya dan suami keber4tan kerana dia masih kecil lagi. Biarlah dia share dulu dengan akaun saya,” ujarnya lagi.

Sumber : mstar

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kekecaman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Leave a Reply

Your email address will not be published.