Semasa

Istri Pergi Slps 32Hari Di ICU.AIIah lbih Mnyayangi Isterinya. Smoga Tabah. SaIam Takziah

Kuala Selangor : Kis4hnya sama seperti arw4h Siti Sarah, Setiap hari suami setia menanti perkh4baran isteri, walaupun takut menunggu panggilan hospital, tapi inilah hakikat yang harus dilalui oleh seorang suami.

Mohd Zulkifli Mohdisa masih mengharapkan ada keajaiban untuk isterinya yang disahkan C19 sudah sebulan lebih dia disahkan p0sitif pada 17 Julay 2021.

Sejak 5 Ogos lalu isterinya Faiqah dirawat diUnit Rawatan Rapi Hospital (1CU) sehingga kini sudah lebih sebulan dia bert4rung ny4wa.

Sejak isteri ditidurkan dan mel4hirkan anak di usia k4ndungan 31 minggu hingga ke hari ini, dia tidak putus mendoakannya supaya kuat dan kembali sedar.

Difahamkan beberapa hari lalu adalah hari kelahiran isteri beliau.

“Semalam power oksigen doc bagi 100%… oksigen dalam badan 85%.. menurun berbanding semalam power oksigen 80% dan kadar oksigen dalam darah 89-90.. keadaan paru2 beliau masih belum ada perubahan…”

“Tiup pada dada beliau masih ada dan doc letakkn mesin untuk sedut udara yang keluar dari paru2 dan menghalang dari paru2 beliau kembang…”

“Semalam doc start buat dialisi untuk buah pinggang beliau…dan hari ini ade perubahan sedikit pada buah pinggang beliau…nampk keadrah kebaikan…”

“Hari ini difahamkan doc tambah lagi antibiotik yang baru…dan sekarang dia guna 4 jenih antibiotik yang kuat untuk bantu dia lawan virus yang ada pada beliau…”

“Disamping itu doc berikan ubat tidur..dan gunakn ubat untuk jantung dia…agar tekanan darah beliau naik…. semalam difahamkn doc tambah 1 beg darah..kerana darah beliau kurang dalam badan…”

“Saya akan terus berdoa untuk beliau….agar dipermudahkan segalanya…inshaa allah…
Mohon sahbat2 semua dapat bantu saya untuk sama2 doa untuk beliau…inshaa aIIah…”

Beberapa jam tadi suaminya ada memuatkan status mengatakan bahawa isterinya sedang n4zak.

Namun, pada hari ini tepat jam 1.36 isteri beliau SITI FAIQAH BINTI SULAIMAN dijemput lIIahi. AIIah lebih mnyayanginya. Salam takziah. Semoga keluarga tabah mnghadapi ujlan ini.

“Seminggu selepas hari kelahiran, arwah pergi..”

Tambah Mohd Zulkifli, seminggu selepas hari kelahiran, Isnin (6 September) pada hari terakhir arwah, sekitar jam 11 pagi, doktor ada buat video call untuk maklumkan isteri sedang n4zak. Hampir dua jam video call, sempat minta doktor di Hospital Ampang sambungkan panggilan sebab mahu tunjukkan bayi kami yang berada di sana. Dengan harapan dia dapat lihat buat kali terakhir walaupun kead4annya dah tak stabiI.

“Saya juga sempat bisikkan kata semangat, “Awak kena kuat, awak kena lawan” dan dia pun minta saya pun kuat dalam keadaan dia yang semakin lemah itu. Sempatlah saya beritahu yang saya maafkan semua salah silapnya dan saya m0hon ampvnkan salah saya. Masa itu saya ajarnya mengucap dua kaIimah syah4dah, walaupun tiada kekvatan,” kongsinya dalam keadaan seb4k.

Kongsi Mohd Zulkifli lagi, panggilan terputus sebentar kerana doktor ada kes kec3masan. Bagaimanapun dalam 30-40 minit selepas itu doktor hubungi semula memakIumkan isteri dah menghembvskan na.fas terakhir tepat jam 1.36 petang.

“Perasaan waktu tu terasa kosong tambah lagi kami hanya sempat hidvp bersama dalam tiga tahun saja. Masih baru lagi namun saya reda ketentuan iIlahi. Walaupun rasa macam tak percaya, hidup perlu diteruskan demi menjaga dua amanah yang arwh tinggalkan pada saya.

“Syukur alhamduliIIah juga, saya berpeluang memandikan dan menurunkan arwh ke Iiang Iahad. Arwh pergi ni pun dia dah bebas C19 cuma kesan sampingan tu yang mnyebabkan dia pergi. Kiranya peIukan terakhir saya adalah semasa menvrunkannya ke Iiang Iahad.

Bayi dibenarkan pulang, ambil semangat ibunya

Betullah AIIah Itu Maha AdiI. Selepas 3 hari arwh pergi, doktor beri berita gemblra buat saya, bayi yang dilahirkan arwh dah boleh keIuar NICU dan dibenarkan pulang ke rumah.

“Bayi kami mnunjukkan perkembangan p0sitif walaupun Iahir tak cukup bulan dan paru-paru pun masih belum matang sewaktu awal keIahiran.

Daripada apa yang doktor beritahu, sepanjang berada dalam NICU anak saya dapat capai hingga 2 kilogram dan dari sehari ke sehari semakin sihat. Sebab itulah doktor membenarkannya keIuar.

“Kini kedua-dua anak dalam jagaan ibu mertua dan adik ipar sementara saya keluar bekerja dan uruskan beberapa urvsan lain lagi. Insya-AIIah kami akan jaga sama-sama,” ujarnya.

Mohd Zulkifi juga turut mengucapkan terima kasih atas sema.ngat yang diberikan oleh rakan-rakan Facebo0knya tiap kali dia berkongsi mengenai keadaan arwh.

Sehingga sekarang tak putus d0a yang dikirimkan buat arwh. Terima kasih banyak-banyak, moga arwh isteri ditempatkan dikaIangan orang ber.iman dan di syvrga AIIah. Amin.

Sumber : Mohd Zulkifli Mohdisa

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kekecaman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Leave a Reply

Your email address will not be published.