Semasa

“kalau yang mat! tu emak puan ape perasaan?”

“Puan pakcik nak minta kebenaran rentas negeri, mak pakcik dah n4zak.” Kata pakcik yang berusia 66 tahun.

“Pakcik ada bukti yang menyatakan mak pakcik nazak?” Balas PoIis wanita itu.

“Mak pakcik sakit tua, ada dekat kampung. Nak bagi bvkti macam mana? Pakcik nak buat urusan masuk hospital.”

“Tak boleh pakcik. Ada bvkti baru boleh sign.”

Pakcik tadi merayu minta budi bicara untuk luIuskan, namun PoIis wanita itu bertegas tak benarkan.

Pakcik tadi mula naik angin dan tinggikan suara. “Puan bab mak sakit ni takkan la pakcik nak tipu. Benda gini bukan boleh dibuat main.”

Namun tak dipedulikan juga. Masih berkeras dengan und4ng-und4ng dvnia yang tidak adil dan waras.

Pakcik tadi terpaksa hubungi anak saudara terdekat untuk bagi video dan gambar bvkti mak dia tengah Na’zak.

Lepas tunjuk video, Polis wanita itu luluskan tanpa kata apa-apa.

2 hari selepas itu, pakcik tua ni datang lagi ke BaIai PoIis dengan wajah sa’yu dan kesed’ihan.

“Puan pakcik nak minta kebenaran rentas negeri. Mak pakcik dah mening’gaI sebentar tadi.”

“Kami nak bvkti.” Tegas PoIis wanita yang sama.

“Bukti apa Puan? Pakcik baru terima panggilan dari hospital. Pakcik waris nak pergi tuntut jena’zah! Selagi tak tuntut macam mana surat kema’tian nak keluar!”

“Takda bvkti saya tak boleh luluskan.” Polis wanita tu bertegas.

Pakcik yang sedih tu naik angin. “Puan, saya harap benda sama jadi pada Puan! Apa perasaan Puan kalau mak bapak Puan yang ma’ti!

“Ish pakcik ni, kenapa d0’a yang buruk dekat saya!” Puan poIis tadi mula ma’rah.

“Pakcik bukan nak doakan, tapi pakcik kecewa dengan awak! Ini kes kema’tian!” Maki Pakcik tu.

“Pakcik ni memang saja cari pasal ye. Dua hari lepas pun pakcik marah juga.”

“Ya la, mak pakcik na’zak awak tak benarkan, kali ni mak pakcik dah mening’gal pun tak benarkan.”

“Saya hanya jaIankan tugas je Pakcik. Saya ikut arahan Ketua PoIis Neg4ra.”

“Benda ni boleh ikut budi bicara, awak yang sulitkan.”

“Bak la surat tu saya sign.” Akhirnya PoIis Wanita itu luluskan dengan wajah yang masam mencuka.

Kawan-kawan, pakcik tua baju petak tu ayah saya.

Saya saksi kejadian. Kebetulan hantar anak pulang ke asrama tempoh hari.

Sungguh dvnia ni tidak adil. Jika kau kaya berpangkat dah berharta kau boleh buat sesuka hati saja.

Orang kaya merentas negeri semata-mata buat kejutan beli kereta baru untuk mak ayah tak mengapa.

Selebriti buat kenduri kawin tanpa SOP, melangkawi batas untuk honeymoon tak mengapa. Hanya kertas sias4tan dikeluarkan.

Apa kesudahannya?

Peniaga burger depan rumah operasi lebih masa, terus kertas saman RM50K tanpa banyak cerita.
Benar lah.

Jika kaya 1 + 1 = 11 betul.

Jika miskin 1 + 1 = 2 salah.

Kalau dulu kita tengok filem hindustan, yang miskin ditind4s, yang kaya berkuasa. Hari ini ia terjadi dalam dvnia realiti.

Mungkin ramai yang tahu, saya bukan jenis suka ulas isv semasa. Namun hari ni saya tampil berbicara untuk pengajaran kita bersama.

Sungguh, bukan semua PoIis begini. Tak nafikan masih ramai yang baik dan ada budi bicara. Dek kerana segelintir sikap begini, ia memburukan keadaan.

Al Fatihah buat arwah tok. Moga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman.

Amin.
Edited : Macam yang saya cakap, saya menulis untuk pengajaran buat orang lain. Mungkin ada penguasa yang bertegas akan bertimbang rasa jika berlaku hal begini.

Sungguh, dia menjalankan tugas. Namun lakukan la mengikut logik akal dan berfikiran waras.

Sumber : fb Lizaidris / khabarportal

Dah baca jangan lupa like, komen dan share.

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kek3caman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh follow kami di FB Karipap Oksigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.