Info Tips

Teknik Mengg0reng Sosej Supaya Tak Kecut Dan Berkedut. EIok Gebu MuIus Kejadiannya!

Tips Mengg0reng Sosej Supaya Tak Kecut Dan Berkedut

Perasan atau tidak, selalunya sosej-sosej yang dijuaI digerai makanan ini cantik elok muIus, tegang, tidak menggeIembung dan tidak kecut.

Namun jika kita sendiri masak dirumah hasilnya tidak sama. Kebiasaanya sosej akan menjadi kecut selepas dimasak. Jika anda mengalami masaIah yang sama, ini ada beberapa tips yang boleh anda praktikan dalam menyediakan sajian ini.

Baca perkongsian daripada Siti Afifah.

TIPS MENGG0RENG SOSEJ SUPAYA TIDAK BERKEDUT

Aku kalau bab goreng sosej ni memang faiIed. Kalau rebus ok lagi la. Ada tips tak nak bagi gorengan sosej ni cantik macam kat kedai tu? Terima kasih.

Rendam Sosej Di Dalam Air Panas Terlebih Dahulu

Tips daripada Nourhayati Yusrina :

” Masa kerja kat airport dlu chef kat situ ajar, rendam dahulu sosej dalam air panass mendidih 10-15 minit.. pastu toskan.. panasskan minyak .. biar betul-betul berasap dan pastikan minyak banyak.. bila dah panass betul masukkan sosej tadi goreng dlm masa 7 saat saja dan terus angkat toskan..”

Cara ini juga meyebabkan minyak kurang meresap ke dalam sosej.

G0reng Tidak Perlu Minyak Panas

Tips Fareez Amy Shafie  (katerer dan juga peniaga pasar malam ) :

” Untuk pastikan kulit sosej sentiase tegang mude remaja, jangan g0reng gune minyak panas…bukak je api, terus masukkan sosej ke dalam minyak (bilas dulu sosej dengan air dan keringkan)… biar dia masak bersama minyak yang baru nak panas…timbul je da bolah angkat..pasti masak…sedikit berminyak tapi lepas tos minyak tu hiIang la…hasil nya sosej yang gebu gebas montok dan bergetah dapat anda nikmati dengan berselera… Semoga bermanfaat..”

Panasskan Pan Dan Letak Minyak Sedikit

” Senang je. Kalau nak sausage rupa cantik.. panass pan letak sikit je minyak – just cukup untuk tak bagi lekat sausage kat pan. G0reng mcm gerai burger buat tu haa..

Kalau siapa nak yang macam kecut dalam gambar ni.. pakai je minyak quantity macam nak deepfry tu.. makanya dapat la yang kecut tu nanti lepas dah sejukkan..”

Goreng Sosej Tambah Sedikit Air

“..Macam ni sis, nak bagi tak kecut.. g0reng sosej tambah air sikit contoh setegah cawan + minyak dalam setengah cawan. Dia akan cantik tak kecut, Juice lagi. Jangan lama goreng dia 3 minit lebih kurang pun dah cukup..”

Ini antara beberapa tips perkongsian yang boleh anda cuba untuk hasilkan sosej goreng yang cantik. Selamat Mencuba!

Sumber : Siti Afifah / harmagidun

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Page ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa.

Jemput juga join group. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> JOIN GROUP

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *