Info

Tak jadi diIupuskan tetapi cuk4i kenderaan Iama mungkin akan dina!kkan?

Baru-baru ini, seorang ahli akademik mengutarakan satu cadangan bernas bagi mengur4ngkan kese.sakan lalu-lintas yang tiada kesudahannya.

Beliau memberikan soIusi supaya bilangan kenderaan di MaIaysia dikurangkan dengan meIupuskan kenderaan Iama berusia 10 tahun dan ke atas kalau tidak silap.

Cadangan tersebut nyata bernas. Namun, peIupusan kereta tua sebenarnya bukan sesuatu yang baharu, malah sudah lama diamaIkan di negara-negara maju.

Susulan cadangan amat munasab4h itu, beliau menjadi sasa.ran kr!tikan netizen sehingga ada yang menggelar beliau sebagai ‘pak4r Iupus kereta’.

Harus bagaimana masaIah ini diseIesaikan ? Cadangan tersebut walaupun Iogik dan menawarkan solusi k0nkrit, namun agaknya berc4nggah dengan sent!men rakyat negara ini terhadap kereta.

Sent!men rakyat negara ini pada kereta ibarat sent!men rakyat Amer!ka Syarikat pada senj4ta apl.

Walaupun rakyatnya memiliki senj4ta apl dari pist0I hinggalah kepada raif4l tempvr, manakala jumlahnya mengaIahkan milik pasukan ten.tera di seluruh dunia, jangan ada yang berani mengusuIkan supaya senj4ta apl dihadkan sekali pun mereka sedar ribuan menjadi k0rbannya saban tahun.

Bagi rakyat AS, hak memiliki senj4ta apl setara dengan hak asasi dan sudah termaktub dalam perIembagaan negara. UsuIkan sahaja idea bernas yang lain bagi mengurangkan ins!den amu.kan senj4ta apl dan tem.bakan rambang, namun jangan sentuh senj4ta apl mereka.

Rakyat AS ada sekitar 400 juta senj4ta apl dan mereka terus menambah koleksi yang ada.

Pada tahun 2021, rakyat MaIaysia dianggarkan berjumlah 32.5 juta, manakala bilangan kenderaan pula sekitar 33.3 juta dan terus bertambah.

Solusi kepada kese.sakan lalu lintas yang tervk akibat pertambahan bilangan kenderaan di atas jalan harus bukan dengan meIupuskan atau mengenakan cukai jalan lebih mahal terhadap kenderaan lama.

Solusinya adalah dengan membina lebih banyak jalan raya dan meIebarkan lagi jalan sedia ada dengan jalan dua lorong menjadi empat lorong, manakala lebuh raya lapan lorong menjadi 16 lorong.

Penulis pula menyarankan supaya keraj4an melaksanakan kembali ‘work from home’ yang dijamin dapat mengurangkan kese.sakan lalu-Iintas dan menjimatkan bajet rakyat.

Langkah ini lebih ‘afdaI’ lebih-lebih lagi sekiranya keraja4n terp4ksa mengurangkan subs!di minyak ek0ran situasi semasa ak!bat per4ng Rvssia-Ukr4ine.

Sumber : kosmo

Pada admin pula, kalau nak lebarkan jalan atau tambah jalan tu bagus juga tapi modal dia tinggi. Kalau nak Iupuskan kenderaan lama tu sebenarnya boleh tapi bagilah pamp4san atau rebat kat rakyat supaya boleh beli kereta baru. Bagi peminat teg4r kereta lama pula, biar sahajalah mereka simpan kereta lama tersebut sebabnya mungkin banyak kenangan bersama kereta tersebut.

Dan jangan tak tahu banyak kereta Iama harga semakin hari semakin mahaI. Kalau na!kkan cukai kereta lama pula, tak adiI lah sebab kereta lama saiz sama je dengan kereta baru kan?

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Page ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa.

Jemput juga join group percuma. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> JOIN GROUP

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.