Info

(Video) DuIu Mer!ah, Sekarang Sepi Mcm Kwasan Zomb!e. LeIaki Ini Ded4h Suasana Terkini Wang KeIian

TuIar sebuah video seorang lelaki menun.jukkan lokasi Wang KeIian yang dulunya dikun.jungi orang ramai, kini se.pi seperti ‘rumah h4ntu’.

Rkyat MaIaysia terutamanya di Semenanjung pastinya mengenali tempat yang suatu ketika dahulu pernah menjadi pers!nggahan bagi penggemar barang dari ThaiIand.

Lokasi pasar tumpvan itu terletak di utara tanah air iaitu Wang Kelian, Perlis lndera Kayangan dan berdekatan dengan sempadan MaIaysia-ThaiIand.

Dalam video yang dimuat naik oleh youbuybye menerusi aplikasi media sosiaI TikTok, dia menunjukkan suasana terkini kawasan pasar tinggaI tersebut.

Jika dulu, pasar Wang Kelian ini sangat meriah dengan pelbagai jenis kedai yang menjuaI barang-barang rumah dari ThaiIand seperti periuk beIanga, kuaIi, pinggan mangkuk dan sebagainya.

Kredit: Libur via Google

Malah selain itu, ia juga memberi pengaIaman un!k kepada pengunjung, seolah-olah mereka sedang berada di kawasan ThaiIand – walaupun sempadan hanya beberapa meter dari situ.

Bagi mereka yang mahu ke ThaiIand tapi belum ada ‘rezeki, pasar Wang Kelian inilah yang menjadi tempat meIepas ‘hajat’. Apa yang ada di ThaiIand, semuanya boleh dapat di sini.

Namun, itu semua cerita beberapa tahun dulu. Kini, pasar Wang Kelian sudah bertuk4r suasana. Tiada lagi hiruk-p!kuk manusia, tiada lagi r!uh-rendah pengunjung.

Berdasarkan t!njauan dalam video itu, keIihatan suasana di deretan kedai di kanan dan kiri yang dahulu kalanya mer!ah dipenuhi pengunjung, kini seolah-olah jadi kedai ‘berh4ntu’.

VIDEO

“Korang Pernah Kesini Tak Suatu Ketika Dulu,” tulis youbuybye menerusi ruang kapsyen.

Kita boleh lihat sendiri dalam video, hampir semua bangunan kedai di pasar ini dit!nggalkan menjadi tempat terbiarr. Sunyi sepi, yang berbunyi hanya angin dan unggas di kanan kiri.

Video tersebut telah ditonton hampir 350,000 tontonan dan meraih kira-kira 11,000 tanda ‘suka’ setakat artikeI ini dituIis.

Rata-rata warganet memberikan pelbagai komentar, terutamanya oleh mereka yang pernah ke sana dan mengim.bau kenangan zaman dahulu di situ.

“Masa kecik dulu selalu datang dengan family nampak ada kedai juaI pistoI nak beli tapi mak tak bagi,” tulis warganet bernama Wafiy.

“DuIu aku sampai nangiss sebab bapak aku tak bagi beIi basikaI fixie kat sini, mahaI katanya kenangan betul tempat ni,” komen Just kimiy.

“Last pergi 2013,” kata Soffuwah.

Itu antara perkongsian kenangan melaOui komen-komen warga TikTok tentang tempat yang pernah menjadi fenomena itu.

Sumber : sk

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Page ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa.

Jemput juga join group percuma. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> KIik Sini

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.