Kisah RumahTangga

Sy dh tak sanggvp. Sy ‘puIangkan’ baIik anak mak ni ya. Emak kahw!nkanlah dia dengan men4ntu piIihan emak.

Gambar sekadar hiasan

AssaIamualaikum dan saIam sejahtera.

Kepada emak mertuaku H..

Ini c0retan hatiku selepas anak leIakimu menja.tuhkan taIaknya dan sempena hari penghab!san Iddahku.

Emak,

Emak memang emak yang cukup sayangkan anak dan tidak boleh melihat kesu.sahan anak walaupun sekeIumit pun.

Memang saya bukan menantu piIihan, berdasarkan saya tidak bekerja tetap dan emak tidak tahu yang bek4s menantumu ini adalah luIusan master di UK.

Ya, saya tidak mengheb0hkan kepada sesiapa kerana bagi saya sijil ini tidak perlu diheb4hkan dan menjadi ukuran sebagai caIon menantu.

Bila kali pertama kita bertent4ng mata, ayat pertama emak adalah apakah pekerjaanku. Saya hanya menyatakan saya bekerja sendiri disamping menjadi guru tuisyen part time.

Belum habis mukadd!mah, emak terus menar!k muka dihadapan saya.

Ya, anak emak itu bekerja keraj4an, sebagai pembantu perub4tan. Dengan mudahnya emak Iuncurkan ayat, “paling tidakpun carilah jurur4wat” di depanku pada pertemuan pertama kita.

Emak, emak tahu tak selepas itu saya membawa diri j4uh dari anak emak. Bukan kerana r4juk, tetapi saya tidak ingin perkahw!nan yang mendapat res.tu terp4ksa dari emak mertua.

Kerana anak emak itu masih mencari saya, menag!h cinta sehingga masuk h0spital akibat depr3si, saya membuat s0lat istikar4h dan dialah yang saya nampak sebagai jod0h saya.

Oleh itu saya menerima dia dengan harapan yang satu hari nanti emak akan menerima saya.

Emak, memang dia anak emak, tetapi hanya pasangan hidup yang lebih menget4hui dari hujvng rambut hingga hujvng kaki sang suami.

Emak mengatakan yang anak emak ini bekerja ku4t dan mempersoaIkan saya kenapa tidak minta kerja gomen.

Tapi emak tidak tahu, pusat tuisyen yang saya katakan saya bekerja part time guru itu adalah miIik saya.

Rumah yang anak emak duduk itu rumah saya, kereta yang anak emak bawa emak pergi jaIan jaIan itu adalah kereta saya.

Ya, saya haIang dia untuk bertervs terang kerana maru4h suami saya perlu jaga. Lagipun pasti emak rasa janggaI sekiranya emak bertand4ng ke rumah menantu, bukan rumah anak emak sendiri.

Saya sayangkan emak, dan saya sayangkan suami waktu itu. Setiap kali emak datang, ada sahaja tidak kena.

Emak tengk!ng saya bila saya ingin ren0vate rumah kononnya tidak bersyukvr rumah yang suami sediakan.

Emak buangg masakan saya kerana kononnya masakan saya ini menambah penyak!t anak emak.

Duhai emak, kerana muIut saya ini ringan kononnya ingin menjaga emak dek kerana sak!t, saya menjadi h4mba dirumah sendiri.

Selama 5 bulan kami berkahw!n emak sudah heb0h mengatakan saya ini manduI. Habis semua ipar duaii mengata saya dan bila saya engg4n balik kampung, emak hem.burkan kata kesatt kepada saya.

Tahukah emak disaat itulah saya baru kegu.guran kerana terlalu stre.ss dengan sikap family mertua.

Ya siIap saya kerana saya banyak pend4m. Saya banyak menjaga ha.ti semua orang, maru4h suami sehingga diri saya terg4dai dan depr3si.

Setiap bulan emak dapat duit belanja RM700 dari suami. Emak ku sayang, emak tahu tak berapa gaji sebagai pembantu perub4tan setiap bulan?

Bila suami belikan emas sebagai hadiah, emak mer4juk balik kampung sampai engg4n bercakap dengan anak emak.

Habis saya dima.ki oleh ipar duai mengatakan saya menantu derh4ka walaupun ipar ipar itu takde sorang pun yang ingin menjaga emak.

Emak, 8 bulan usia perkahw!nan kami saya memoh0n fas4kh. Ya, kerana saya tidak sampai hati meIihat air mata anak emak hari hari apabila emak engg4n bercakap dengannya.

Saya tidak berdend4m mahupun berg4duh dengan suami. Tapi saya engg4n melihat suami terse.pit diantara isteri dan seorang ibu yang meIahirkannya.

Apabila kess cerrai berjalan, emak datang ke mahkmah dan p4ksa anak emak untuk dapatkan hak rumah itu.

Barulah terb0ngkar semuanya yang segala harta benda termasuk kereta adalah milik saya yang mutIak. Tiada harta sepen.carian kerana semuanya saya beli sebelum kahwin.

Emak tersayang, saya kembaIikan anakmu semuIa dan kahw!nkanlah dia dengan menantu piIihan emak.

Walaupun dia masih sayangkan saya, tapi saya seIalu mengatakan.. isteri boleh dicarri, tapi emak hanyalah seorang didunia ini. Biarlah saya bered4r kerana saya jugak ada hati yang ingin dijaga.

Buat R, 8 bulan menjadi isterimu adalah ken4ngan terindah sepanjang hidupku. Ketahuilah yang bek4s isterimu ini r3dha diatas segalanya.

Bah4gialah dirimu dengan kunci syurgamu dan d0aku takkan pernah terputuss hingga akh!r hayatku.

Buat semua pembaca, jadilah mem0riku ini sebagai pengajaran.

Sekiranya bakaI mertua sudah tidak berkenan, janganlah teruskan hubungan kerana amat jar4ng bagi seorang ibu mertua dapat menerima menantu bukan pilihan apabila sudah berkahw!n keIak.

Buat ibu ibu mertua, hargailah menantumu. Kerana hanya mereka yang mengetahui mengenai kekur4ngan dan kelebihan anakmu.

Harta dan pangkat bukan beerti menantumu itu akan menjaga dan meny4yangimu hingga akh!r usia.

Sekian nukiIanku, Laila.

Sumber : kuasaviraI

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Page ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa DaIam dan Luarr neg4ra.

Jemput juga join group percuma. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> KIik Sini

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.