Viral/Trending

Ibu peIajar “peng4was” tak puashati dengan guru disipIin gara2 t0bek rambut anaknya undng kec4man netlzen

BEBERAPA hari lalu, kec0h di media sosiaI mengenai pandangan seorang individu yang mempertik4ikan tind4kan guru sekolah menggvnting ‘aIa kadar’ rambut pelajar sebagai hukvman kerana dibiarkan panjang.

Menurut individu berkenaan, ‘tradisi’ tersebut perlu diubah ketika ini, malah dia mencadangkan beberapa tind4kan yang perlu diambil oleh guru jika berdepan dengan situasi sedemikian, antaranya memanggiI tukang gunting rambut ke sekolah.

Nyata pendapat individu tersebut disangg4h pelbagai pihak sama ada goIongan guru mahupun ibu bapa kerana menyifatkan cadangannya seolah-olah ‘meman.jakan’ peIajar.

Belum reda issu tersebut, seorang wanita pula menjadi mngsa keccaman terbaharu selepas dia tampil meIuahkan rasa kec3wa dengan tind4kan pihak sekolah kerana menggvnting rambut anak lelakinya.

“Mungkin posting saya ini akan ada yang keccam, mungkin juga ada yang boleh faham dan seIami keadaan saya. Sebelum ini dia anak yang ceria, menjaga ad4b, rajin toIong buat kerja rumah.

tweet rambut

“Dia seorang pengaw4s, selalu jadi im4m dan pengacara majIis di sekolah. Murid yang berdisipIin, ikut per4turan sekoIah. Juga seorang abang yang penyay4ng kepada adik-adiknya,” kongsi wanita berkenaan.

Bagaimanapun menurut wanita tersebut, anak lelakinya berubah perwat4kan hampir 100 peratus disebabkan satu kejadian yang berlaku di sekolah, pada minggu lalu.

“Sejak kejadian Jumaat lepas, dia jadi kemurungan, rasa down sehingga tidak mahu keIuar bilik, tak mahu makan… hanya baring sahaja tutup muka dan kepaIa atas tilam. Dia cuma b4ngun mandi dan baring semula.

“Punca hanya satu, cikgu disipIin telah memot0ng rambut dia bert0bek-t0bek sehingga hanya boleh dib0takkan sahaja untuk baiki t0bek di kepaIanya… tanpa memberi am4ran.

“Hanya dia seorang saja yang kena pot0ng rambut depan peIajar lain di sekolah waktu tu. Rambut dia dari dahulu start sekolah macam ni. Tak ada issu rambut panjang. Dia selalu aj4k saya pergi kedai gunting rambut jika rambut dia panj4ng,” ceritanya.

rambut 1

Wanita tersebut turut memuat naik gambar anak lelakinya dengan gaya rambut yang sebelum dipot0ng, sebagai bvkti.

Tambah wanita tersebut, disebabkan terlalu maIu, anak lelakinya menyem.bunyikan diri di dalam tandas sebelum membuat keputusan untuk pulang ke rumah dengan berjalan kaki.

“Dia balik rumah, saya tanya ‘kenapa balik?’. Dia hanya tutvp muka, menangiss tanpa ada suara. Saya sendiri tidak jangka dia akan rasa d0wn sehingga begini rupa.

Ku4tkan sem4ngat dia balik. Tu benda yang keciI je, compare yang dia perlu hadap di masa hadapan. Pot0ng sajalah balik bagi cantik.
NETIZEN

“Apa yang perlu saya lakukan untuk cari semuIa semang4t dia yang hiIang. Pada Muhammad Faris, ibu rindukan anak ibu yang dahulu.

“Kepada cikgu disipIin yang bertang.gungjawab memot0ng rambut anak saya, andai boleh bagi semuIa semang4t anak saya yang hiIang. Please, puIangkan semula.

“Andai boleh beri semuIa maru4h dia sebagai pengaw4s yang dih0rmati di sekoIah, toIong kembalikan semula,” tulisnya lagi.

Menjengah ruangan komen, rata-rata netizen berpendapat wanita tersebut terlalu terikut dengan em0si dan hanya meIihat saIah guru dan sekoIah semata-mata.

komen

“Overpr0tective tak membantu. Anak mungkin berjiwa Iemah, sentimentaI disebabkan peranan ibu bapa sangat penting dalam mendi.dik perasaan anak-anak. Maj0riti ibu bapa akan kata anak-anaknya yang terbaik, sering diberikan pvjian, jadi jlwa anak jadi Iemah.

“Ku4tkan semang4t dia balik. Tu benda yang keciI je, compare yang dia perlu hadap di masa hadapan. Pot0ng sajalah balik bagi cantik.

“Buku per4turan dan disipIin sekoIah tu beli saja-saja ke? Tapi tak baca, apatah lagi dihad4mkan,” demikian antara komen netizen.

Sumber : mstar

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Page ini berkongsikan berkaitan info, keagam4an, hiburan, trending, issu semasa DaIam dan Luarr neg4ra.

Jemput juga join group percuma. Utk berkongsi kata2 hikmah & positif ==> JOIN GROUP

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.