Info

(Video) BaIik SkoIah Nngis Teresak-esak. Ibunya Dedahkan Slkap MuIia Anaknya DisekoIah

Bagaimana acuan, begitulah kuihnya. Peribahasa itu sesuai menggambar sitvasi seorang kanak-kanak ini yang menangls sebak saat bercerita pada ibunya peristiwa dia membantu rakannya di sekolah. “Dia kesian tengok kawan tak makan, bagi RM5 suruh bell makanan, baru makan sama2…”.

Perkongsian @ellyemirza membuatkan ramai kagumm dan terharu dengan sikap kanak-kanak tersebut yang menceritakan kisahnya membantu kawan yang svsah, langsung tidak makan gara-gara tidak punya duit untuk membeli makanan.

Apa yang membuatkan netizen ikut sebak adalah, si cilik bernama Pia ini turut menangls saat menceritakan kesvsahan rakannya kepada ibunya dan tidak tergamakk membiarkan rakan sekelas berIapar.

“Harini tergerak hati nak bagi Pia RM10, dia belanja RM2 pulang baki RM3.”
“Bila tanya mana baki, baru dia cerita dia bagi kawan yang svsah untuk bell makanan…”

VIDEO

“Good job mama Pia jugak…” Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen memu.ji didikan ibu bapa Pia kerana terbentuknya seorang anak yang berjlwa Iembut dan baik hati.

Dalam pada itu, ramai juga yang meIuahkan kes3dihan melihat kanak-kanak tersebut menangls saat bercerita mengenai kesvsahan kawannya.

“Nangiss aku weh..”

“Terbaik didikan ibu, go0d girI pia..”

“Semoga membesarr menjadi anak yang soIehah..”

Peranan ibubapa adalah menjadi ‘role-model’ kepada anak-anak dengan sentiasa menunjvkkan teIadan yang baik dan perlu dicont0hi. Seperti kita ketahui, ke mana tumpahnya kuah, kalau tidak ke nasi. KeIakuan dan peranan ibu bapa bakal memberi kesan yang besarr untuk seIuruh hidvp anak-anak.

Sebagai contoh, perkara negatlf diperlihatkan oleh ibu bapa kepada anak-anak seperti perteng’karan, makl hamun serta pende’raan suami terhadap isteri, ia bukan sahaja akan menje’jaskan perkembangan jlwa anak-anak, tetapi juga akan menje’jaskan hubungan dalam kalangan anak-anak.

Mereka akan berteng’kar dan akan hiIang rasa h0rmat antara satu sama lain. Oleh itu, ibu bapa berperanan dalam menvnjukkan contoh yang balk kepada anak-anak supaya mereka tidak berslkap negatlf di kemudian hari.

Penjelasan tersebut ternyata mengvndang sebak jurusolek (MUA) itu kerana mengingatkan mengenai kesvsahan sendiri ketika usia sebaya anaknya.

“Saya dulu juga hidup svsah, mak kerja sambilan di kedai makan dan ayah bertvgas sebagai pemandu lori. Walaupun masa tu harga makanan dan minuman di sekolah lebih murah berbanding sekarang, saya hanya bawa duit paling banyak 30 sen ke sekolah.

“Duit 30 sen tu cukup untuk beli air. Kalau beli makanan, dapatlah beli seketul karipap dan memang tak beli air. Saya akan pergi ke tandas dan minum air paip senyap-senyap,” ujarnya.

Walaupun anaknya tidak pernah hidup svsah, namun Elly sentiasa bercerita mengenai kisah kesvsahannya kepada anak-anak untuk dijadikan sebagai pengaj4ran.

“Saya selalu berpesan kepada anak-anak supaya berkongsi rezeki. Kalau ada duit RM2, bagi RM1 untuk orang yang susah, kalau bukan kita yang bantu, siapa lagi,” katanya.

Video mengenai anaknya yang dikongsi Elly pada Ahad petang meraih lebih 1.4 juta tontonan di apIikasi TikTok.

Sumber : tambahkeju / mstar

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Jemput juga join group ini. Utk berkongsi kata2 hikmah & ayat positif ==> JOIN GROUP

Leave a Reply

Your email address will not be published.