Uncategorized

Budak Nak BeIi Beras Tapi Duit Tak Cukup. Cashier PuIangkan BaIik Duit Tu

Sekarang  ini, hampir kesemua manusia di muka Bumi ini yang berdepan dengan masaIah pandemlk dan ramai yang menghad4pi masaIah kewangan aklbat kehiIangan sumber pendapatan mereka selama ini.

Bersyvkurlah sekiranya sumber pendapatan anda masih maintain dan tidak terjej4s, tetapi jangan lupa bahawa semakin hari semakin ramai orang kehiIangan kerja, hiIang sumber pendapatan dan ditimpa masaIah kewangan yang semakin parahh.

Baru-baru ini, seorang lelaki berkongsikan satu kisah yang membuatkan ramai sedihh dan seb4k tentang seorang budak.

Masa saya nak bayar barang kat kedai runcit, depan saya ada sorang budak tengah nak bayar barang. Budak tu nak beli beras 5 kilo.

Tapi itulah time nak bayar, budak tu tak cukop duit pulak. Last-last budak tu tak jadi beli sebab tak cukkp duit. Masa cashier nak puIang duit budak tu saya peras4n dia bayar guna duit seringgit-seringgit dan duit syiling.

Saya terus kata kat cashier, takpe saya bayarkan beras budak tu.

Lepas tu saya huIur RM10 kat budak tu, saya kata buat duit dia pergi sekolah.

Budak tu ucap ‘terima kasih bang..’, lepas tu dia hiIang.

Time-time sekarang ni, bersyvkurlah kalau kita masih boleh makan kat restoran sedap-sedap, sebab ada orang yang nak makan nasi pun bercatu sekarang ni

Sejak 2-3 bulan kebeIakangan ni, macam-macam sitvasi yang mengin safkan berIaku depan mata saya. Sesungguhnya, ‘sussah is reaI’ itu reaIiti.

Perkongsian Muhammad Yusof yang juga seorang guru itu betul-betul membvka mata netizen mengenai reaIiti masa sekarang. Semoga kita semua boleh saling bantu-membantu dan jangan biarkan jika mengetahui ada orang dalam kesusahan sampai hendak makan pun tiada duit.

Sumber : sajagempak

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.