Info Semasa

Sebelum ni pergi KFC je ayam tak ada, sekarang pergi pasar pun ayam dah tak ada..

Ayam Tak Ada Wei… Hargailah Ayam ye..Member bagi tahu, di pasar tak ada orang meniaga ayam. Sampai macam tu sekali pen4ngannya. Sebabnya, bekalan ayam “TAK ADA”.

Yes, inilah pvncanya bila dua bulan lepas kerajaan “ug ut” nak imp0rt ayam dari luar 200 kontena.

Bila depa ug ut macam ni, penternak ayam “kurangkan” kemasukan ayam sebab tak mahu berlaku lambakan ayam di pasaran yang akan menyebabkan penurunan harga ayam di bawah harga k0s.

Kami penternak penternak ayam sekarang pun tak senang juga. Keadaan sekarang menyebabkan kami juga ditek4n oleh pihak integr4tor dengan kenaikan harga dedak dan ayam yang tidak seimbang. Jemmm…..

Buat apa meniaga kalau tak untung. Baik jangan bagi masuk anak ayam. Anak ayam yang dah ready keluar tu, cuba teka apa dia orang buat? Faham faham jer lah. Sekarang, terimalah akibatnya.

200 kontena yang ditunggu tunggu tu tak kunjung tiba. Harga ayam diluar negara pun dah mahal. Kalau campur transport, lagi mahal dari ayam tempatan. So, canceI.. Sekarang ayam pun tak ada.

Siapa yang svsah? Rakyat juga.

Tapi nak buat macam mana. Inilah perancangan menteri menteri kita. FaiIed! Mereka punya keputusan Kita yang svsah.

Dan sekarang, bermula Februari harga ayam diturunkan lagi 20 sen. Ahaks. Kita guling guling dulu. Dengar cerita akan ada sedikit subsidi dibahagian dedak. Jadi kita tengok macam mana.

Kalau siIap perancangan lagi, tunggu lagi 2 bulan. Ayam akan makin berkurang waktu tu. Tak percaya? Hampa pi tengok KFC la ni. Banyak dah KFC yang tak cukup bekalan ayam sekarang. Psstttt.. La ni hampa nak cari telur ada tak? Ahaks

Mohd Firdaus Mat Saad
Penternak Ayam Daging
Sistem Reban Tertutup

Kalau korang berminat nak belajar cara memulakan bisnes ternakan ayam daging. Sila klik link ni.

wasap.my/60197672951/KursusTernakanAyamFMF

Bela ayam sekarang macam ada emas. Semua orang dok Iigan cari nak ayam. Jemmmm…

Sila Follow FB Mohd Firdaus Mat Saad Untuk Lebih Banyak Story Mory Pasal Ayam.

Sumber : fb

Leave a Reply

Your email address will not be published.