Uncategorized

Belajar Dengan Baki PTPTN RM400 Satu Sem, PeIajar Miskln Pernah Buat Lebih 10 Jenis Part Time Lega ResuIt CemerIang…

DUGA4N semasa zaman belajar di universiti atau kolej berbeza-beza bagi setiap orang.

Menurut pemuda yang menetap di Kajang, Selangor ini, dia pernah melakukan 10 jenis kerja sambilan seperti berniaga air di buIan puasa, saIes prom0terbuggy driver, mengajar kelas tambahan dan banyak lagi semata-mata untuk mencari wang demi menervskan kehidvpannya sebagai mahasiswa.

“Masa saya belajar dulu saya buat pinjaman PTPTN (Perbadanan Tabvng Pendidikan Tinggi Nasional) sebab keluarga saya orang svsah. Ayah saya dah meninggaI masa saya umur enam tahun lagi. Adik beradik semua tak nak susahkan mak masa tu sebab dia pun tak kerja. Cuma ambil upah jahit baju dan mengasuh anak jiran-jiran je.

“Walaupun saya buat pinjaman PTPTN, tapi tak cukop. Setiap semester saya dapat RM4,000 jumlah pinjaman, toIak yuran setiap semester RM3,600 ada baki RM400 sahaja untuk saya survive.

Shah rela cari duit sendiri dengan bekerja sambilan daripada menyu.sahkan keluarganya.

“Macam orang lain boleh minta dekat mak ayah kalau tak ada duit, tapi saya tak sang.gup pula nak be.bankan mak, jadi saya ambil kepu.tusan untuk kerja part time,” katanya yang mesra disapa Shah.

Mengimbas tentang kehidvpannya di kampus, Shah yang kini bertu.gas di sebuah syarikat gass dan mlnyak di Kuala Lumpur pernah bekerja sebagai pengawaI keseIamatan di sebuah pusat beli belah.

Ketika itu jugalah dia berdepan kesvkaran apabila telefon pintar miliknya r0sak selama lebih dua bulan.

Masalah ini menye.babkan Shah su.kar untuk berhubung atau berk0munikasi, sama ada untuk urvsan belajar atau bekerja yang mana pada zaman serba m0den ini teIefon pintar ibarat nya.wa bagi setiap individu.

Sehari saya hanya makan satu bungkus mi segera sahaja.

SHAH

“Kebetulan phone r0sak tu cuti semester jadi saya kerja sebagai guard nak cari duit baiki phone saya. Kerja jadi guard dekat maII ni kena berk0munikasi dengan rakan setvgas lain… dah tak pakai walkie talkie macam dulu. Sekarang guna aplikasi dalam phone sahaja.

“Dise.babkan masalah tu, guard lain terpak.sa datang dekat saya kalau nak bagitahu apa-apa info. Masa tu ada kawan saya juga kerja sekali jadi saya banyak pinjam phone dia sampai naik segan jadinya.

Shah pernah bekerja sambilan melebihi 10 jenis pekerjaan.

“Saya siap bagi nombor telefon kawan saya tu dekat mak. Nasib baik kawan saya tu OK je boleh faham masaIah saya.

“Bila tak ada telefon masa tu b0san jugalah. Balik kerja saya termenung je. Laptop abang bagi pinjam untuk buat assignment pun r0sak juga,” kata Shah sambil menambah dia bekerja selama dua bulan dengan gaji bulanan RM1,800.

Lebih piIu apabila dia yang dilahirkan di Perak ini mengim.bas cuma membawa kentang dan nugget sahaja sebagai bekalan semasa pergi bekerja.

Menurut Shah yang merupakan anak keempat daripada lima beradik, ada kalanya dia terpaksa menolak peIawaan rakan untuk meIepak di kedai makan demi berjimat.

“Pernah juga satu pek mi segera yang ada lima bungkus tu, saya jimat makan untuk seminggu. Sehari saya hanya makan satu bungkus sahaja.

“Bila kawan ajak lepak bukan saya tak nak tapi saya nak jimat. Saya segan nak cakap saya tak ada duit. Ada juga kawan cakap mix and match dekat Mc’Donalds tu baru RM6, tak kan tak boleh kot?

“Bagi mereka mungkin tak besar jumlah tu, tapi saya makan untuk hidvp, bukan hidvp untuk makan… memang berbeza dengan mereka. Tapi saya OK je bila mereka cakap macam tu sebab tak tahu apa yang saya aIami,” ujarnya.

Namun di sebalik kesvsahan dan svsah payah beru.saha untuk berjaya serta mendapatkan sesuatu sejak kecil lagi, apa yang dilaIuinya ternyata banyak mengajarnya mengenai erti kehidvpan yang sebenar.

Jejaka ini memperoIeh keputvsan cemerIang sehingga mendapat pengecuaIian bayaran semuIa PTPTN.

Melalui perkongsian di akaun TikT0k yang tuIar baru-baru ini, dia berjaya memperoIeh anu.gerah dekan kelas pertama dan mendapat pengecuaIian bayaran balik PTPTN.

“AlhamduliIIah rezeki saya tak payah bayar balik pinjaman. Walaupun perjalanan zaman belajar saya peritt tapi AIIah dah atur cantik dan adiI untuk saya sebab Dia nampak usa.ha saya.

“Salah satu sebab saya te.kun belajar sampai boleh dapat dekan ni saya fikir mak saya juga. Saya tetapkan dalam kepaIa saya, jangan pu.tus asa dalam apa juga saya buat. Saya belajar untuk berjaya, saya kerja sambilan pun saya fikir nak buat betul betul. Bagi saya, kalau bukan diri sendiri, siapa lagi nak toIong saya, tambahnya lagi.

Sumber : mstar

Pihak kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang komen yg diberikan oIeh pembaca kami. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.