Info

“Hallo pulis,tangkap orang ni dia tak ada roadtax”.Mulai esok,JPJ akan adakan sekatan jalan khas buat mereka yang gagaI pamer cukai jalan

PUTRAJAYA: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan Ops Sedar di seluruh negara bermula esok bagi memantau pemilik kenderaan yang gagaI memiliki perlindungan insurans kenderaan motor.

Ketua Pengarah JPJ Datuk Zailani Hashim berkata tindakan pemantauan dan pengu4tkuasaan melalui sek4tan jalan raya (SJR) akan dibuat di beberapa lokasi terpilih.

“Pengguna jalan raya yang tidak memiliki perlindungan insurans akan menimbulkan kesulitan kepada pemilik kenderaan itu sendiri sekiranya berlaku sebarang bentuk kemaIangan semasa menggunakan kenderaan masing-masing di jalan raya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau pengguna jalan raya yang tidak memiliki perlindungan insurans kenderaan motor boleh dikenakan tind4kan di bawah S3ksyen 90(2) 4kta Pengangkutan Jalan 1987 sekiranya dit4han di SJR dan jika sab!t kesaIahan boleh dide.nda tidak lebih RM1,000 serta lesen boleh digantvng selama 12 bulan.

Zailani berkata semasa pelaksanaan Ops Sedar, pihak JPJ juga ada menyediakan kemudahan Mobile JPJ untuk tujuan pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LLM) secara terus.

KisahPanass : Admin nak nasihatkan korang,renew segera cukai dan insurans kenderaan. Kalau tak mampu bayar untuk setahun,bayar lah untuk 6 bulan sahaja jika kenderaan jarang dipandu.

Sumber : bernama / awani

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kekecaman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

LIKE & FOLLOW kami di FB pageĀ Kisah Panass

Ikuti juga artikel menarik yang kami kongsikan di bawah ini

Leave a Reply

Your email address will not be published.