Selebriti/Artis

Mengejvtkan ApabiIa Ustzh LaiIa Aniza Pernah Dedahkan Siapa UEL Sblm DikenaIi Ramai

Siapa saja yang tak kenal dengan UEL? Figura dak.wah ini ‘men.curi’ hati seIuruh rakyat MaIaysia atas kerja-kerja kebajlkan dan dak.wah yang dijaIankannya.

Mungkin kita sering membaca penulisan-penulisannya di Faceb0ok tentang misi bantu.an kema.nusiaan yang beliau bersama pasukannya jaIankan.

Namun, ada satu ‘sejarah’ tentang kisah siIamnya yang kita mungkin belum tahu, bagaimana ja.tuh bangun UEL seIama ini sehingga berjaya ke hari ini.

Baru-baru ini, pendak.wah bebas merangkap rakan baik UEL, Ustzah Noor Laila Aniza Zakaria berkongsi pengaIaman hldup bersahabat dengan UEL sejak beberapa tahun dahulu.

Mari hayati kisah ini.

BismiIIah. Terpanggil untuk berkongsi kisah inspirasi ini untuk followers saya.

Saya antara sahabat yang menyaksikan UEL, orang yang betul-betul susah, miskin, dihi1na, dikenakan, diketawakan.. Tiba-tiba AIIah beri kekayaan padanya yang bukan sedikit.

UEL ni antara sahabat baik saya. Waktu tu kisah 14 tahun dulu masing-masing belum kahwin. UEL baru bertunang.

Kami ada dalam lima orang sahabat baik di office waktu tu. Tiga lelaki dan dua perempuan.

Di office ni tak ramai perempuan. Pence.ramah perempuan dua orang sahaja. Semua sekali lima staf perempuan dan 20 staf lelaki.

Dulu kami kerja selang satu meja waktu di company Dato’ Fadzilah Kamsah.

UEL ni antara yang selalu datang kumpul depan meja saya bercerita kisah Nabi dan Sahabat (RA).

Di depan meja saya, ada tikar kecil yang comel dan carpet-carpet yang cute. Kawan-kawan ni akan sengaja pijak-pijak carpet cute dan lembut ni untuk legakan kaki.

Dan kalau dikira dekorasi tempat meja saya paling lawalah waktu tu di office tu.

Jadi selalu geng berlima ni bawa makanan, letak di tikar saya, duduk di lantai dan makan di situ.

Ada satu ketika, UEL bagi saya duit, minta hias pula kawasan meja dia bagi lawa. Sebab katanya bu.ruk sangat.

Saya beli barang-barang hiasan dan hias dengan bunga-bunga warna putih waktu UEL sedang cuti kerja.

UEL ni takde satu hari tak sembang kisah Nabi. Kalau dengar UEL bersembang, rasa macam wayang gambar depan mata klsah-klsah sahabat.

Bila dia ada masaIah, dia datang cari saya dan terus cerita ‘pung pang pung pang’ apa orang ku.tuk dia.

Selepas dua bulan kerja di office yang sama, UEL ni kahwin. Kemudian dia keluar jema.ah tabIigh, dia call saya kirimkan duit minta belikan bunga untuk isterinya.

Saya pilih dan minta kedai gubahkan dengan sangat cantik. Tak lama saya terima WhatsApp gambar isteri UEL pegang bunga tu dengan senyum manis. Ya tuhan, ha.ti saya sangat-sangat berbunga.

Saya juga beIikan rantai emas untuk sang bida.dari. UEL transfer duit gaji dia untuk saya toIong belikan. Saya pergi kedai emas carikan. Waktu tu duit dia cukup-cukup. Kata dia,

“Cukuplah Farah (nama isterinya) gembira, UEL dah puas hati.”

Sebelum tu bila dia bagitahu dia nak keIuar je.maah ke sekian-sekian tempat, saya tanya dia,

“UEL.. UEL nak keIuar je.maah, asyik keIuar duit..Nanti macam mana kalau duit habis?” (soalan saya 14 tahun dulu waktu tak faham ‘hakikat memberi’) dan saya tahu dia memang tak ada duit.

UEL jawab, “Takpe Laila.. KeIuar je je.maah dulu.. Nanti AIIah ganti,”

Dulu keretanya buruk sangat-sangat. Masih terbayang di mata saya kereta dia. Orang ketawakan dia.

Kawan-kawan kata, “UEL.. Kau pakai macam ni.. Cakap macam ni..lembik…Siapa nak dengar cakap kau.. Siapa nak dengar kau ce.ramah.. Tak laku,”

Memang orang kenakan dia cukup-cukup, ketawakan dia cukup-cukup.

Sebelum buka Elews Mart tahun lepas, tengah tahun dia bagitahu saya yang dia nak buka 10 cawangan tahun lepas. Akhirnya AIIah makbulkan dalam dua bulan.

Bahkan lebih berganda banyak lagi cawangan Elews Mart, dan macam-macam perancangan dia yang dia bagitahu saya, AIIah bagi semuanya jadi kenyataan. MashaAllah Tabarakallah!

Sampai kes orang sakit hati, ugut ke, tu perkara biasa.

Sampai dia kata, kadang UEL rasa nak lari bawak family ke luar negara. Malas pikir. Dok je sana terus. Buat baik salah. Tak buat baik pun salah.

Tapi saya tahu, tu kata-kata saja. Kata-kata orang yang letih sangat berju.ang dengan karenah pelbagai pihak tapi cintanya pada dak.wah nabi untuk tengok semua orang peIuk IsIam dan dapat kaIimah LaiIaha IllaIIah tu tak pernah mati.

Macam kita lah, rasa nak Iari kan kalau dah teka.nan banyak sangat. Macam nak tinggaI semua.

Pada saya, daripada susuk tubuh seorang sahabat, dari dulu sampai sekarang, dia tak pernah berubah. Tetap sama. MashaAIIah. TabarakaIIah.

AmaIan dia yang saya takkan Iupa yang saya tengok di office selama empat tahun tiap-tiap hari tanpa gagal:

  • Rajin sangat-sangat usaha
  • QailuIah
  • Cara tidur ikut sun.nah nabi
  • Selalu beIanja kami
  • Senyum setiap hari
  • Menangis bila berd0a
  • Dhuha enam rakaat dan lebih
  • SoIat berje.maah di mas.jid dan dah bersiap awal ke mas.jid tanpa gagaI
  • Berbuat baik dengan isteri tanpa gagaI
  • AmaIan memberi hadiah buat isteri
  • Berbuat baik dengan mak ayah, adik-beradik dan mak ayah isteri (mertua)
  • KeIuar dak.wah
  • AmaIan d0a khu.sus

Nampak macam biasa-biasa. Kita pun tahu amaIan tu. Tapi dia ada amaIan mmaafkan orang dan mminta maaf serta amaIan memberi walaupun dia sendiri tak cukup.

Dan amaIan ni dia buat sungguh-sungguh. Dan itu saya kira antara amaIan paIing mahal dia ada.

Oh ya, lupa satu d0a dia, tiap kali jumpa siapa pun,

“Ya AIIah berikan saya sedikit kebaikan yang ada padanya,”

Sama ada orang itu orang soIeh atau keIihatan sebaIiknya.

Noor Laila Aniza binti Zakaria

Sumber : Sk / Fb Noor Laila Aniza binti Zakaria / cikguain

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kekecaman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Leave a Reply

Your email address will not be published.