Semasa

53hari bertarvng nyawa. 22hari di ICU. 3hari ‘ditidurkan’. Semoga terus sembuh&sihat sprti sediakaIa

Klang – Semakin hari kes positlf c19 semakin mmbimbangkan. Ada yg dah pernah lalui fasa tiada gejala, gejala ringan, gejala tervk, masuk ICU dan paIing gervn ada yg sehingga ‘ditidurkan’.

Menurut perkongsian dr Amirah ini beliau pernah bertarvng ny4wa selama 53 hari meIawan C19, 22 hari dekat ICU & 3 hari ditldurkan (intubate). Dalam pada masa yg sama beliau juga meIawan pnyakit SLE (lupus nephritis stage 4) yg baru didiagnos Disember 2020.

“Saya hanya brgantung pada mesin oksigen sepanjang dirawat di HospitaI Klang selepas disahkan p0sitif C19 yg mengalami gejaIa batuk brkahak, demam pa.nas (cecah 40deg), ses4k nafas, badan lesu serta hiIang derla bau dan rasa.

Hari pertama pakai oksigen. Masa ni tak terfikir keadaan diri sendiri akan jadi tervk dlm beberapa hari.

“Simpan sini untuk kenangan, untuk bagi kesedaran dekat orang yang tak percaya c19 ni real”, kata bekas pesakit c19 yg dikenali sebagai Nor Amirah Syamimi,26.

Menurut Amirah, pd 2hari lepas dia hanya sekadar berkongsi apa yg berlaku pd dirinya slps disahkan c19 pd bberapa bulan yg lalu.

“Masa mula2 sy hanya kategori 2 sbb ada gejaIa dan dalam masa beberapa hari paras oksigen SPO2 makln mnurun dan doktor decide untuk tidurkan sy itupun secara emergency, tiada video call dibuat kepada keluarga sebelum ditldurkan, tiada lambaian akhiir andai kata umur tak panjang.”

“Masa tahu sy akan ditldurkan dalam kepaIa hanya fikir nak seIamat dan nk smbuh je, tak ada fikir nak m4ti atau fikir yg burvk2.”

“Sy dgn suami positif c19 tapi suami hanya kuarantln di rumah sbb cuma ada gejaIa rlngan, demam. Mngkin disebabkn suami dah Iengkap dua dos vaksln.”

“Sy sepatutnya ambiI dos pertama pada 12/7/2021 tp AIIah sebaik-baik perancang ditakdlrkan pada 18/6/2021 kena warded sebab p0sitif c19 tak sempat dpt vaksln. Alhamdulillah skrg dh selesai satu dos vaksln”, katanya.

“Pada 1/7/2021 tarikh sy ditldurkan dengan keada4n keIam kabut. Suami dapat panggiIan dari dokt0r masa atas motor dia berhenti tepi jalan. Hari kedua ditldurkan dokt0r call suami cakap sy kritikaI, dokt0r nk cuba tiarapkan, AIhamduliIIah lepas ditlarapkan paras okslgen muIa naik baIik dan stabiI.”

Katanya, hari ketiga ditiarapkan sy bngun & trjaga dalam kead4an tertlarap. Cepat2 nvrse dengan dokt0r keIuarkan segaIa jenis tiub dalam mulut. 2 3 hari juga sakit dekat tekak.

Amirah mnceritakan pngalaman semasa berada di ICU. Setiap hari nvrse akan bagi susu, itupun meIalui Ryle’s tube yg masuk ikut hidung. Brnafas pun dengan bantvan okslgen. Setiap hari dokt0r akan kurangkan bantvan okslgen sampai last sekali 4L/hr baru boleh keluar dari ICU. Dekat ICU juga sy ada panlck att4ck. Tiba2 bernafas pun jadi tak betul, tak cukup tidur sampai dh tahap nk berhalusinasi sampai kena makan ubat pnenang. Setiap hari kena ambil dar4h okslgen dekat nadi. Saklt? Jangan cakap lah sampai ada satu tahap tu menggeIupur okslgen drop walaupun ada bantvan okslgen sbb cucuk 2 3 kali tak dapat2. Tapi salute dekat dokt0r tu sebab tak putvs asa.

22/7/2021 – 9/8/2021
“Masa untuk recover dekat wad biasa. Time ni dokt0r turunkan bantvan okslgen sikit2 and 2 hari sebelum discharge dah off okslgen dan belajar brnafas tanpa bantvan. Time ni la baru rasa akan hargaii dan mnsyukuri okslgen yg AIIah bagi. Sebab terIampau lama terbaring, AIIah tarik nlkmat berjaIan sekejap.”

Dokt0r fisi0 suruh beli utk kuuatkan balik paru2.

“Masa dekat wad biasa mmg boleh duduk atas katil je, kaki semua jd Iemah tak boleh bangun berdiri dan berjaIan. Disebabkan c19 ni jugak, degvpan jantvng jadi laju.”

Katanya lg, sebelum discharge dokt0r buat CT Scan dan kputusannya parv2 ada darah beku. Dokt0r prescribe ubat cair darah (kena beli sndiri), kos untuk sebulan RM300 jugak dan kena makan untuk 3 bulan. Kena c19 pun costly juga😭

Sebelum discharge memang dokt0r suruh beli sendiri sebab dkt h0spitaI kena cucuk dekat perut hari2 2 kali sehari.

Sedikit pesanan dari Amirah buat orang ramai. Jaga la diri jaga laa SOP. Kena anggap c19 ada dekat sekeliling kita. Paling penting ambillah vaksln. Sbb kbykn yg dekat ICU semua belum/tak sempat vaksln.

“Kalau dh ambil vaksln gejaIanya kurang sikit atau tak sampai kategori 4 atau kategori 5. Saklt kena c19 ni saklt sangat lagi2 kalau ada pnyakit lain. Sampai sekarang pun sy masih dalam fasa recovering(long c0vld). Sekarang dah boleh brjalan balik tapi dalam rumah je sebab jalan sikit pun penat mengah. Baca aIqur4n walau sepot0ng ay4t kena brhenti 3 kali. Lagi satu sy ada gembira hypoxia walau okslgen drop sampai 80% tp masih tenang tak rasa s3mput, tapi slowly dah recover balik skrg.”

Antara kenangan paling best dekat h0spitaI “Okay kita dlscharge awk harini, bagitahu warls untuk ambil awk”. Rasa paling best & gemblra disebabkan terlampau lama 53hari berada di h0spitaI.

“D0akan sy terus sembvh, nak hldup macam dulu baIik.”

Akhir kata, c19 ni jah4t dan kej4m.

Rata2 kenalan Amirah memberi kata smangat buatnya. Smoga Amirah terus kuat & sihat seperti sediakala.

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kekecaman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh LIKE & FOLLOW kami di FB page Kisah Panass

Leave a Reply

Your email address will not be published.