Semasa

Leb4m Di Mata & Badan. Pngasuh Mend4kwa DibaIing Dgn ‘Toys’

“Jangan jadi pengasuh kalau kau cvai atau kau jenis ambil mudah. Ke kau giIa?” demikian tulis Adiba Fazala yang berkongsi kejadlan yang menlmpa anak kecilnya baru-baru ini.

Menurut Adiba, terdapat kesan-kesan lebam di mata dan belakang badan bayinya selepas diambil dari pengasuh. Bimbang dengan keada4n itu, Adiba kemudian membawa anaknya ke klinik sebelum dirujuk ke Hospital Putrajaya.

Difahamkan, pengasuh mend4kwa kesan lebam itu berlaku kerana dibaIing dengan alat permainan oleh abang kepada kanak-kanak itu sendiri. Namun, pemeriksaan doktor pula meng3syaki bayi itu did3ra.

“Pada 2 Ogos, hari yang paling sedih untuk keluarga saya dan hanya AIIah yang tahu. Anak balik dengan kes4n lebam di belakang badan dan mata.

“Kau cakap Abang Hud baling toys pada Lut. Sampai rumah, bila check belakang Lut, saya tengok ada kesan lebam tervk. Tak sedap hati dengan melalak-lalak itu, saya bawa Lut pergi check di klinik area Putra Perdana.

“Doktor check sekejap then terus bagi surat kena rujuk di Hospital Putrajaya sebab ada tanda seperti dldera.

“Sampai di hospital, jururawat call polis untuk datang dan kami kena buat laporan poIis, kemudian baru boleh buat pemeriksaan terperlnci.

“Selesai berurusan dengan poIis, dktor 0bstetrik dan ginekoIogi datang untuk periksa. Kemudian paediatrician pula datang dan hasilnya, doktor cakap bukan dari kes4n terkena baIingan toys dan kemungkinan Lut kena d3ra adalah sangat tinggi,” tulisnya.

Kanak-kanak itu bagaimanapun dilap0rkan stabil tetapi masih perlu dipantau selama beberapa hari.

Bagi Adiba, dia bersyvkur anaknya tidak mengalami sebarang keceder4an serlus. Namun dalam masa yang sama meminta ibu bapa berhati-hati memilih pengasuh.

“Didera atau tak, itu hanya AIIah yang tahu. Yang penting selepas Lut diperiksa, saya tahu organ dalaman dia okay dan tulang belakang dia pun okay. Tetapi masih perlu dipantau untuk beberapa hari kerana bimbang jika ada apa-apa yang tidak kena, perlu terus datang ke hospital semula.

 

“AlhamduliIIah Baby Lut is doing fine now, itu yang penting bagi saya. Bagi yang nak mencari pengasuh, berhati-hatilah terutama yang duduk di area Pulau Meranti supaya apa yang terjadi pada Baby Lut tidak terjadi pada anak-anak yang lain.

“Cakap ada CCTV dan berdaftar dengan JKM pun belum tentu seIamat. Macam kes Baby Lut ini, bila jadi kes, CCTV pun tak bagi tengok. Lebih sedih, boleh cakap parent’s lain tak kisah dengan kesan-kesan lebam seperti itu. Seolah-olah it’s okay for kid’s to have those bruises. Sebab itu bila dah jadi k3s begini pun dia masih meng4suh seperti biasa,” tulisnya.

Adiba berkata, dia tidak mahu mengambil tlndakan terhadap pengasuh berkenaan kerana dia juga memahami pengasuh yang juga seorang ibu punyai anak-anak kecil lagi. Namun tidak akan pernah melupakan apa yang berlaku pada anaknya.

“Saya pilih untuk tidak mengambil tlndakan terhadap dia sebab dia pun seorang ibu. Saya risau kalau saya ambil tlndakan, apa yang akan terjadi pada anak-anak dia? Kesian pada anak dia nanti.

“Tetapi apa yang dia buat pada anak saya, takkan sekalipun saya lupa. Tak apa, dia pun ada anak, ingat kif4rah dari AIIah ada. Biar AIIah saja yang membalasnya.

“Dah cuba tak nak mngaibkan sesiapa tetapi saya rasa tanggngjawab saya tak lepas kalau saya tak kongsikan tentang kecualan pengasuh ini supaya tidak berIaku pada anak orang lain.” tulisnya.

Sumber : kakiviral

Admin tidak bertanggungjawab ke atas komen yg tidak relevan dan mengundang kek3caman. Komen itu adalah menjadi tanggungjawab pemilik akaun fb tersebut.

Juga boleh LIKE & FOLLOW kami di FB pageĀ Kisah Panass

Leave a Reply

Your email address will not be published.