Info

“Kita tak duduk di tempat dia senanglah cakap” bila terbiasakan sejak kecil,lama-lama ketag!han.

Pasti ramai dlam kalangan ibu bapa mngalami masalah susah nak suruh anak belajar.

Selalukan terjadi anak-anak malas belajar. Bila disuruh belajar, dia member0ntak. Kadang-kadang kita pun naik pening macam mana nak buat kan?

Sayang ibu sampai ke syurga. Muvrkanya emak umpama AIIah m4rah… Jangan bagi ibu-ibu m4rah yer adik-adik. Dengan ayah-ayah pun sama.

Untuk perhatian anak-anak yang dulu pernah dilempar buku. Tentu sekarang jadi manusiakan..

Seorang wanita berkongsi pengalaman beliau di Facebook berkenaan cabaran yang beliau hadapi dalam memastikan anak-anak mengulangkaji pelajaran.

Kisah Benar untuk Kebenaran

” Anak 11 tahun tak nak buat homework. Ngadap game dari pagi sampai pukul 1 pagi. Sekali ketuk sekali buat.. sekali ketuk skali buat.

” Ini bukan kali pertama aku buang buku anak. Ada yang aku koyak pun ada… Nak sabar dah bnyak kali sabar… Jiran-jiran pun dah tak larat dengar aku jerit kat anak..

” Dalam hati ni dok rasa nak hantar anak pi dok umah kebajikan masyarakat ja. Suruh depa bt keja amal kt situ.. dh tak mau belejar so better hntaq sana…

” Tadi time aku buang buku dia. Dia rilex dok ketip kuku tanpa perasan nak nangis ka. Nak lari pi kutip ka…

” Aku dh pun call cikgu anak aku..aku bagitau semua buku anak aku, aku dah campak.. aku stresss keja sekolah banyak tertangguh…

” Now time aku nk urus anak-anak yag lain pulak.. part anak sulung dh selesai. Dia rasa nk bljar dia kutip la sndri…

” Tapi dalam hati aku.. aku sedih sangat aku campak buku.. aku rasa macam ilmu dalam buku tu dah berterbangan dah…. sedih…tapi ego mak-mak ni jangan jatuh.. biaq anak rasa serik.

” Anyone tau rumah kebajikan yang boleh tumpangkan anak sehari dua. Kali ni memang nak try hantaq depa nak bagi depa rasa erti kesusahan.

” Mak-mak dia cakap je. TAPI JANGAN UJI KESABARAN DIA. Sabarlah ye mak-mak moden. Kita 1 Team..” akhiri beliau.

Dapat respon dari cikgu Mohd Fadli Salleh

Sementara itu menerusi satu perkongsian wanita terbabit telah mendapat respon dari seorang guru yang juga influencer terkenal, Mohd Fadli Salleh.

Umum mengenali cikgu Fadli bukan sekadar seorang guru yang rajin menulis di FB, malah seorang NGO yang giat menjalankan kerja kebajikan membantu golongan memerlukan termasuk pelajar beliau.

” Respon awal bila aku terbaca post ni,

” Tak patut sungguh. Sampai campak buku teks dan latihan dah kenapa? Yang salah, game tu, bukan buku”

” Awalnya rasa ger4m dengan si ibu. Lepas tu aku fikirkan balik, mungkin dia terlalu stresss ni. Sampai nak hantar anak ke JKM, nak hantar rumah kebajikan dah.

” Bila aku pergi wall dia, post ni dah didelete. Dan dia akui dia sangat-sangat stress dengan situasi semasa. Bukan kata buku ja, handphone pun dia pernah baling berkcai.

” Kita tak duduk situasi dia sedap la kata macam-macam. Kita tak tahu apa lagi tekanan dan ujian yang dia hadap sepanjang MCO demi MCO ni.

” Buat akak tersebut, rileks kak. PdPR memang buat ramai stress. Bukan ibubapa je stress, murid-murid dan guru-guru pun stresss.

” Perbuatan baling phone, campak buku, nak hantar anak rumah kebajikan tu memang tidak patut. Namun bila terlampau stress orang akan bertindak luar kawalan. Terus tenang kawal diri kak ya.” akhir cikgu Fadli.

Sumber : fb Cikgu Mohd Fadli Salleh

Leave a Reply

Your email address will not be published.