Uncategorized

Kirim Elaun Belajar Ke Kampung, Pelajar Sanggup Berl4par Demi Ibu.

“UNTUNGNYA ibu bapa dia… anak yang mengen4ng budi.”

Demikian antara k0men yang dil0ntarkan netizen terhadap satu perkongsian yang dimuat naik oleh akt1vis masyarakat, Kuan Chee Heng di laman Facebooknya.

Menerusi posting berkenaan, Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang berk0ngsi kisah mengenai seorang anak muda yang s4nggup berl4par demi menghantar wang kepada ibunya di kampung.

Menurut Uncle Kentang, anak muda berkenaan masih menuntut di sebuah Kolej V0kasional di Semenyih, Selangor.

“Anak Permatang Pauh. Sanggup berl4par. Mak didahulukan. Hebat anak Melayu ini di Semenyih… sedang belajar di Kolej Vokasional.

“Dapat elaun RM400 sebulan. Kirim balik kampung bagi mak RM300. Sendiri ada tingg4l RM100 sahaja.

“Kata beliau, mak di kampung lebih memerlukan. Anak macam ini memang patut aku t4bik habis,” tulisnya pada perkongsian tersebut.

Posting yang dimuat naik oleh Uncle Kentang mengenai anak muda berkenaan.

Tambah Uncle Kentang, anak muda berkenaan bersama rakan mem0hon bantuan daripadanya kerana terputvs bekalan makanan gara-gara kekurang4n wang.

“Anak soleh… semoga kamu berjaya dunia akhirat. Sanggup berl4par, asal dapat kirim wang balik kampung. Bijak beliau dan rakan mohon makanan dari kami,” tulisnya lagi.

Sehingga kini posting berkenaan meraih lebih daripada 200 shares.

Uncle Kentang dikenali ramai kerana sering t4mpil ke depan membantu menguruskan urusan penghantar4n jen4zah.

Menjeng4h ke ruangan komen, majoriti netizen menyuarakan h4srat mereka untuk membantu menghulurkan sumbang4n bagi mering4nkan beban anak muda berkenaan.

“Uncle up nombor akaun adik ni atau nombor telefon dia. Bab-bab mak ni s3nsitif sangat.

“Duduk mana adik ni, Uncle? Nak jumpa belanja makan.

“Boleh share number anak yang sentiasa mendahulukan ibu dan keluarga?” demikian antara komen yang dilontarkan netizen.

Dalam masa yang sama juga, kebanyakan netizen memuji sikap anak muda berkenaan yang disifatkan sebagai seorang anak yang bertanggungjawab dan mengenang jasa orang tua.

“Pada usia sebegini pemikiran minda dah mant4p, memang susah nak cari zaman sekarang. Attitude dah ada, disiplin dah ada, rela berk0rban demi keluarga dan dia dah tahu nilai wang, tak akan bazir di masa hadapan.

Netizen k4gum dengan sikap anak muda berkenaan malah menyuarakan h4srat untuk membantu meringkankan bebannya.

“Insan yang hebat! Mak dia lagi hebat… didik anak yang mendahulukan orang tua.

“Satu dalam seribu! Anak ini akan menjadi hebat dan berjaya.. rezekinya akan mur4h sentiasa,” komen netizen.

sumber:diaryviral

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.